През юли Instagram премахна ограничението снимките да бъдат с резолюция от едва 640х640 пиксела и позволи те да бъдат до 1080х1080.

Сега приложението се отказва и от запазената си марка снимките/видеата да бъдат само квадратни.

Хоризонталните снимки могат да бъдат 16:9, а вертикалните ще бъдат изрязвани до формат 4:3, защото в противен случай интерфейсът на приложението няма да показва коректно снимката при скролиране, пише btv.bg.

Промяната е изненадваща, защото именно Instagram наложи квадратния формат, но от друга страна е добра новина за всички, които обичат панорамните кадри и искат да споделят с приятелите си по-мащабни гледки.

Според изследване на Instagram 20% от снимките, качени в приложението, преди това са били обработени, за да паснат на квадратния формат. Много често това става с друг софтуер, който добавя кашета към снимката, за да се появи тя в правоъгълен формат.

По подразбиране Instagram все още ви предлага да качите снимките в квадратен формат, но в долния ляв ъгъл на кадъра има бутонче, с което можете да изберете пълния размер.

В албума на профила ви снимките ще останат квадратни, за да се запази по-прегледното подреждане, но при отваряне на конкретен кадър той ще се показва в оригиналния си формат.

Другата промяна е, че Instagram унифицира филтрите си за снимки и видеа.