Ирен Кривошиева и мъжът до нея - Николай, се чувстват като преродени след курса по медитация, който изкараха тези дни в Ястребино, похвалиха се те, пише „Всеки ден". Артистката се запалила по духовното от любимия си и му е обещала да бъде примерна ученичка в новото си начинание.

Благодарение на Николай е променила и отношението си към мъжете. Двамата се съгласиха да разкажат за духовните си занимания. Те споделиха и подробности около връзката си. Ирен има зад гърба си поне 15 филма. От 1992 г. живее в САЩ, където се снима в американския сериал „13 часа". Има син Владимир от актьора Стефан Данаилов.

- Ирен, разкажете за медитацията, на която се подложихте миналата седмица.
Ирен Кривошиева: Бях на медитация близо до Търговище - в Ястребино. Това е моят втори курс, който беше 10 дни. Първият беше в Катманду в Непал през декември 2011 година.

- Какво представляват тези курсове?
- Те произхождат от Бирма. Но за тяхната организация бих искала Николай да разкаже, тъй като е по-наясно с нещата. Още на първия си курс се почувствах различно - за първи път обърнах очи към себе си. Сега още повече усетих това обръщане към моята личност.

- Какво точно имате предвид?
- Преди курсовете живеех за другите - за хората, с които съм заобиколена, за близките, за обществото. Тези неща ме определяха като човек. За първи път обаче вече обръщам очи към това, което се случва вътре в мен. Сега е моментът да се намеси Николай в нашия разговор.

Николай: Това, с което се занимаваме, се казва випасана. От една страна, това е осъзнаването на човек какво върши и осъзнаването на последиците от неговите действия. Дава си сметка за последствията от неговите мисли и постъпки. Малко по малко човек разбира по каква причина му се случват нещата в живота. И когато осъзнае това, се освобождава от страданието.

- Николай, до това познание човек как може да стигне?
- Има няколко прости правила, които трябва да се спазват. Става дума за тъй наречената моралност, която включва няколко елемента. А те са постулатите: Не лъжи, не кради, не прелюбодействай, не се интоксикирай... От употребата на алкохол, наркотици, опиати се замъглява съзнанието. Другият момент в тази медитация е концентрация на съзнанието. Това означава човек да може да поддържа концентрация максимално дълго време върху един обект. Насочвам мисълта например към една река, която тече. В един момент осъзнавам, че започвам да мисля върху моята работа. Ето, вниманието ми от течащата вода се е отклонило. Колкото по-дълго поддържам вниманието си към тази река, толкова повече ми се увеличава нивото на концентрация.

- Толкова ли е важно да бъде запазена концентрацията на съзнанието?
- Да, пропуснах да отбележа за един друг елемент, който се казва „тук и сега". Ние трябва да насочим нашето внимание към „тук и сега", за да осъзнаем какво се случва в настоящия момент. Ако мисля утре какво ще ми се случи, аз не съм тук в този момент, същото се отнася, ако мисля за станалото преди 2 часа. Не съм на мястото, на което са ми стъпили краката. Идеята е човек да бъде със съзнанието си там, където са му стъпили краката. Едва след като това е усвоено, се навлиза в по-фините нива на осъзнаването на човек. Ако в един момент той употребява упойващи вещества или алкохол, на първо ниво той изпитва удоволствие от тях. Обаче на второ ниво изпитва болка заради това, че умират клетки от тялото и мозъка. И поради загубата на своята фина чувствителност не може да преживее съзнателно тази смъртност. И така чрез концентрацията на съзнанието се развива чувствителност към фините нива вътре в тялото.

- Как човек добива тези познания?
- Практически. Тази техника на медитация може да се оприличи на фитнес. В залата има инструктор, който дава на спортуващия малко упражнения. Тренира го и впоследствие получава усещания за тялото си - че се заздравява и става по-силно. С медитацията е същото - правят се няколко упражнения, свързани с управлението и контрола на съзнанието. И с обръщането на съзнанието навътре - към това, което се случва вътре в него.

- В група ли медитирате?
- Да, тя може да бъде от 15 до 150 човека например. Учителят дава инструкции, които се следват. Всъщност това е техника за медитация, която идва от Буда. Именно това е техниката, чрез която той е достигнал просветление.

- Ирен, сега към вас. Какво изпитахте по време на духовната практика?
- Преди да медитирам, си мислех, че съм един много щастлив човек. Но се оказа, че не е така. По време на медитацията видях следното: бях постоянно между минало и бъдеще. И когато се концентрирах 10 дни в пълно мълчание, видях, че мисълта ми скача назад-напред. Сега вече почти се научих да освободя мисълта си. По-малко вече й се обиждам. Обидата сякаш не я усещам така както преди, тя просто преминава през мен.

- Сега вкъщи медитирате ли?
- Да, по 1 час сутрин и вечер. След това правим друг вид медитация, която ни кара да се отнасяме с любов към всички същества на планетата.

- Духовните практики ли ви срещнаха с Николай?
- Николай:
Всъщност ние се запознахме на полето.

- Как така?
Ирен
: Николай е оператор и беше дошъл с Люба Кулезич у нас да правят интервю. Но нашата среща не е случайна, убедена съм в това. Връзката ни е от 3 години, като през това време той беше в Индия. Мога да кажа, че това е най-хармоничната ми връзка.

- Ще има ли 5-и брак за вас? Вървите ли към олтара с Николай?
- Мисля за такова нещо, но вече си давам сметка каква отговорност е бракът. Вече не ми хрумва спонтанно, че ще отида да се омъжвам, както правих преди.

- Живеете в софийския квартал „Зона Б18", където са повечето ваши колеги. Ходите ли си на гости?
- Сближих се с Ваня Цветкова. В момента не се виждаме, понеже тя замина за Америка. Интересното е, че докато бяхме и двете в чужбина, не се срещахме.

- Синът ви Влади сякаш изчезна. Къде е в момента?
- Замина за САЩ. Там прави масажи. Как е в момента, не знам, тъй като не се чуваме често. Той е вече достатъчно голям и не бива да бъда непрекъснато до него. Замина обаче с голямо нежелание. Когато го изпращах на летището, ми каза, че в България се чувства най-добре. Според мен и в САЩ не му е лошо, тъй като там е израсъл.

Заглавна снимка: Bulphoto