Съвсем възможно е в бъдеще време раждането с цезарово сечение по желание на родителите да бъде забранено.

Ярък пример за известна майка, която бе против нормалното раждане, и избра безразсъдно секциото, е Ирен Онтева. Нарочно е избрала да роди по-рано сина си, за да не надебелее през последния 1 оставащ месец.

Звучи абсурдно! Моделката настоявала наследникът й Кристиан да бъде изваден планово в 8-ия месец, за да не качи още някое кило. За нейно и на детето щастие след 30 дни в кувьоз малкият бе изписан в добро здраве и се размина с жестоките усложнения, които можеха да го сполетят, пише „Всеки ден“, цитира hotarena.net.

Към днешна дата пациентски организации настояват раждането с цезарово сечение по желание на родителите да бъде забранено в нормативната уредба за дейностите по акушерство и гинекология. Лавинообразното повишаване на броя българки, които настояват да родят чрез секцио, без да има медицински причини за това, застрашава живота и здравето на хиляди нашенки годишно.

В момента у нас около 41% от децата се раждат със секцио, докато по света този процент не надвишава 12%, а в Швеция и Дания е дори под 5%. „Не подкрепяме цезаровото сечение „по желание“ и то не може да бъде обект на медицински стандарт. Медицинският стандарт е юридически документ, който по същността си не може да дискутира процедури, които не са обосновани медицински“, пише в официалното писмо на пациентите до Министерството на здравеопазването.



„Жената няма медицинската подготовка да прецени рисковете от секцио по желание и имаме притеснението, че е възможно недобросъвестни медици с оглед на бизнес интереси да подтикнат жената към скъпоструващата процедура“, предупреждават пациентските организации.

В България секцио „по желание“ не съществува в правния мир, но на практика се прилага напълно успешно като „избор на екип“ или директно срещу съответното заплащане. Цената варира между 1800 и 2000 лв. в частните клиники, а в държавните излиза между 500 и 900 лв., колкото е тарифата за избор на екип. Майките са убеждавани, че ще си спестят жестоките напъни и придружаващата ги болка.

Именно страхът продава услугата на пациентите, а докторите се възползват без угризения, защото планираното раждане с цезарово сечение означава не само пари, но и точна дата, без ставане по нощите и бягане към болницата.

Броят на ражданията със секцио у нас надхвърля 40% и стряска специалистите, които са наясно с рисковете. Една от най-големите опасности са тежките кръвоизливи или събирането на кръв в коремната кухина, която няма как да се изхвърли по естествен път от тялото. Това може да доведе до тежко отравяне на целия организъм и дори до фатален край.