"Не, искаме си киното с най-стойностни филми!", заявяват стотици потребители на социалната мрежа Facebook, след като стана ясно, че предстоящ търг за отдаване под наем поставя пред опасност Евро Синема.

Култовото пространство на "Стамболийски" 17, домакин на редица филмови фестивали, предстои да бъде обявено на търг с тайно наддаване, обявен от културното министерство, който приключва ден след извънредните парламентарни избори – 13 май. В търгa може да участва всеки – както досегашните стопани на киното, така и търговци, които да решат да упражняват друга дейност там. Именно това притеснява родните киномани.

Въпреки че Евро Синема си е още там, няколкостотин души се обединиха около идеята: "Да спрем поредния абсурд! Да запазим Euro Cinema!", а на място в киното е открита подписка срещу закриването.

"На 13-ти май ще се реши съдбата на едно от двете арт кина в София. В деня след изборите може да останем без Euro Cinema! Подкрепете инициативата за запазване на едно от любимите кина в столицата. Да не допускаме поредното културно средище да бъде преустроено в място без култура. Нека всички да се обявим против безумното решение на Министерството на културата да затвори едно от последните арт пространства в София", се казва в призива на сдружението за различно кино "Позор" в мрежата.

"Притъмня ми. Поредната стойност, която обезценяваме", пише потребител под призива за запазване на любимия киносалон, а друг допълва: "Приятели, нека подкрепим подписката за запазването на Euro cinema - островчето на истински стойностното кино". "ааа, не!!! Това е киното, в което могат да се гледат шедьоври", казва още един възмутен, а друг заключва: "изключително идиотско решение".

Документите на участниците в търга с тайно наддаване за 270-те квадратни метра под офисите на културното министерство приключва на 13 май, а самият търг трябва да се проведе на втория работен ден след изтичане на срока, което е 15 май, пише БГНЕС. Кандидатът, който предложи най-висока цена, получава киното – наемът е малко над 3200 лева. Новият наемател влиза във владение най-рано след 14 дни, което означава, че в началото на месец юни ще е ясна съдбата на Евро Синема.

Важно е да припомним, че София е кандидат за европейска столица на културата през 2019 година, а каква култура без стойностно кино.