Вземете един адвокат, сложете го в тв студио, дайте му роля на съдия и гледайте искри от екрана.

Точно по такава схема се развива телевизионната биография на Искра Онцова. За пропусналите този детайл от програмата уточняваме, че дамата е адвокат. В момента обаче играе ролята на съдия в неделната рубрика „Съдебен спор” по Нова, пише "Монитор".

Появата й бързо успя да прикове зрителския интерес. Сега всяка неделя млади и стари следят как първата тв съдийка у нас раздава правосъдие.

Още на първо гледане се набива лъхащата строгост от русата представителка на закона. Мнозина зрители я определят като сухарка. Други сигурно се молят „тази змия да не им се падне съдия по някое дело”. Само няколко минути с Искра обаче са достатъчни, за да разбере човек, че екранният й образ контрастира драстично с истинския.

Адвокат Онцова е мила, весела, забавна, бъбрива и авантюристична. Нормална жена, която в момента се вълнува как ще изпрати абитуриент сина си Симеон.

„От месец го карам да си купи костюм, а той ми отвръща, че може и с дънки да иде.”, изстрелва Онцова. Безразличието на наследника й е напълно обяснимо. Той учи компютърни технологии в Правец и го интересува не модата в облеклото, а последните тенденции в IT бизнеса.

„Скромно дете е”, обобщава накратко Искра Онцова и не навлиза в повече подробности. „Младежът не разрешава да му пускам снимки никъде. Ако има проблеми в училище, не позволява да се намесвам”, признава тя.

Явно животът е научил Симеон да се справя сам. Преживява смъртта на баща си, когато е едва на девет. Оттогава майка му преодолява сама изпитанията на съдбата. А той гледа нейния пример.

Онцова винаги е на страната на добрите, както сама разказва тв съдията.

„За мен честта е преди всичко. Има дела, които не бих гледала, независимо какви пари ми предлагат”, пали се тя. В момента бранителката на унижените и оскърбените се е потопила в необичайно за нашите географски ширини наказателно дело. „То е интересно от гледна точка на това, че съпругата е изнасилена от съпруга си. Звучи малко по американски. Не вярвах, че у нас ще бъде повдигнато подобно обвинение, но ето – делото ни е вече в съда.“

С днешна дата адвокат Онцова е натрупала доста опит на полето на гражданските и корпоративните дела. Понеже кариерата й е изтъкана от куп куриозни случаи, като нищо някой ден ще събере най-интересните в книга. Сред тях със сигурност ще влезе историята на две сестри, дъщери на военен аташе в Австрия от соцвремената. „Приживе бащата натрупва доста пари, има къщи и апартаменти в София. На смъртния си одър казва на едната щерка: „ В антрето, в палтото ми има една бележка за теб”. Жената отива с приятеля си на мястото, намират бележката и слизат в мазето. А там… 10 буркана, като във всеки имало по 10 000 долара

Овързани с връвчица. Дъщерята и гаджето й, което е криминален тип, оставят парите на същото място, с идеята да се върнат след погребението.” Два дни по-късно жената пак е в мазето, но установява, че там са само три буркана. А приятелят й някъде се е изпарил. Тя се досеща, че той стои зад изчезването, и подава сигнал в прокуратурата. При обиск в дома на мъжа намират незаконно оръжие, патрони и част от въпросните долари. Той обещал да върне парите. След седмица наистина ги доставил обратно, обаче… фалшиви”, детайлно описва Онцова. А после през смях добавя: „Е, аз малко емоционално обяснявам нещата. Но ние, адвокатите се вживяваме. Мислим си, че можем да пренаредим света”.

Онцова е привлечена от професията на юрист още в 7-и клас. Затова като ученичка във Враца сменя фамилията си. „Взех фамилията на моя род по бащина линия. Прабаба ми е преселница от Румъния, от рода Онцови. Дядо ми се казваше Иван, и фамилното ми име беше Иванова. Знаех обаче, че няма как да съм адвокат Иванова. А ще бъда адвокат Онцова”, връща лентата енергичната дама.

Така и става. Извървява първите стъпки в правото с 300 евро, останали от покойната й майка. „Това бяха парите за ядене, квартира и кантора. Беше през 90-те години. Намерих кантора, наемът беше 90 евро. Набързо се усетих, че ако на третия месец не стане нищо, събирам си багажа и у дома. Плащам наема първия месец. Никой! Плащам за втория месец - регистрирах фирма на едноличен търговец и изкарах 20 лева. Зле, тотално!”, разправя на един дъх Онцова. За да издържи, всеки ден си повтаря, че ще успее, защото „когато човек иска нещо силно и Вселената тръгва да му помага”. В този момент Съдбата й дава шанс – онзи случай със сестрите и доларите в буркани. Онцова го разрешава за месец и с първия хонорар си купува адвокатска чанта.

„Бях страшно горда. Иначе разнасях документите в пазарско пликче”, спомня си с усмивка началото звездата на тв правосъдието.

С днешна дата Искра Онцова отказва дела, за които смята, че не може да бъдат спечелени. На хора с такива дела обявява „Мога само да ти взема парите, но не съм сигурна какъв ще бъде резултатът. Вероятността да спечелим е 5 процента”, откровена е защитничката.

Тази седмица Онцова беше в залата заради препаратори на защитени птици. „Неотдавна от специалист разбрах, че след проституцията и хазарта това е най-печелившият бизнес. Някои видове стигат до 100 000”, съобщава тв звездата.

И продължава сагата с препарираните птици: „Съдията много се забавляваше. Една природозащитна организация беше попаднала в сайт на оферта за препарирани защитени орли и соколи. Разказахме на съдията как сме си направили фалшив акаунт в същия сайт и как уж сме искали да купим подобни птици. А човекът само цъкаше с език. Накрая се засмя и каза: „На вашите разработки дори и министър Цветанов може да завиди”.
.