На 26 май, в разгара на Пролетния базар на книгата в НДК, излиза от печат „Истории, различни от моята“ от автора на „Царството” и „Врагът” Еманюел Карер!

„Истории, различни от моята“ (превод: Анна Ватева, 296 стр., цена: 18 лв.) е спираща дъха книга за живота и смъртта, за болестта и бедността, за правосъдието и справедливостта, но най-вече за любовта. През зимата на 2004 г. Еманюел Карер и спътницата му в живота Елен прекарват ваканцията си в Шри Ланка, когато островът е връхлетян от разрушително цунами.

Двамата се сближават с младо семейство, загубило невръстната си дъщеря в катастрофата, и не се разделят с него до края на своя престой. При завръщането им ги очаква не по-малко драматична новина: сестрата на Елен – млада съдийка, майка на три момиченца – е неизлечимо болна. Живият, четивен и същевременно психологически нюансиран разказ превръща истинските истории, които авторът разказва, в завладяващо и незабравимо четиво.

Еманюел Карер е виден френски кинокритик, сценарист и писател. Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече. През 1984 г. издава първата си книга - „Смелост“. Пише и сценарии, един от които - „Снежният клас“ - получава наградата „Фемина“ (1995). Поразен от аферата Жан-Клод Роман, която разтърсва френското общество през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга. Така се появява „Врагът“ – прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. „Царството“ излиза през 2014 г. и печели награда на в. „Монд“, на сп. „Лир“ и на сп. „Поан“.