Флорентинският специалист по средновековна история проф. Франко Кардини изследва отношенията между християнска Европа и ислямския свят в книгата „Европа и ислямът“ (ИК „Изток-Запад“).

Проф. Франко Кардини е световноизвестен историк и писател, роден през 1940 г. във Флоренция. Заема отговорни постове в редица италиански издателства и научни фондации. Ръководи Център за изследване на изкуството и културата на Ориента към Международния университет по изкуствата във Флоренция и преподава средновековна история в университета. Бил е гост лектор в множество други университети в Париж, Виена, Мадрид, Барселона и др.

В изследването си „Европа и ислямът“ (с подзаглавие „Историята на едно недоразумение“) Кардини задълбочено проследява контактите между исляма и Стария континент, продължаващи вече хиляда и петстотин години. Авторът разглежда как тези контакти са – или не са – се развивали през годините, и най-вече: как са се появили. Отделено е специално място на предразсъдъците, грешните представи или просто недоразуменията, които са възниквали в хода на тези отношения през вековете. Неслучайно акцентът е върху страните от Средиземноморието, в които се изповядва ислямът: европейците най-бързо установяват и поддържат контакти именно с тях. И друг съществен акцент на Кардини: ислямът, както и християнството, далеч не е еднороден; и в двете религии съществува голямо разнообразие от разновидности, обусловени от исторически специфики. Паралелно с възникването и развитието на исляма, авторът проследява и историята на Европа. „Европа и ислямът“ изобилства от интересни факти, като например как се появява навикът да се пие кафе на Стария континент. Противоречията между самите християни, кръстоносните походи, пиратските набези, мюсюлманските династии, историята на Йерусалим са само част от увлекателно описаните теми в изследването на Франко Кардини. То се занимава с исторически теми, които са ключови за европейските политика и общество, и разглежда съвременната ситуация с поглед към бъдещето. Характерно за наистина големия автор е ясното изложение, което прави книгата достъпна за широк читателски кръг.

„Европа и ислямът“ на Франко Кардини проследява увлекателно продължилите хилядолетие и половина контакти на исляма с Европа. Проницателното описание на тези времена на обмяна на опит и въоръжени конфликти (книгата включва и подробна хронология на възловите събития от тези 1500 години) са само част от темата, която е в основата на обяснението на много ключови въпроси от съвременната световна история.