Няма как да не сте забелязали тези малки медни копчета на джобовете на дънките си и да сте се чудили защо са там и каква е историята им, нали? Много просто. Това са нитове.

В края на XIX век шивачът от Невада Джейкъб Дейвис купувал плат от Леви Щраус и Ко, за да шие дрехи за минъорите в района на Рино. През 1872 г. той изпраща писмо до Леви Щраус, в което споделя на доставчика си един свой проблем и в същото време го моли да помислят заедно за разрешаването му.

Грижата на Дейвис била свързана с факта, че минъорите използвали дрехите, но по джобовете им закачвали и натъпквали ножици, инструменти и какви ли не още други предмети. Те обаче били твърде тежки и, в следствие, шевовете, подложени на такова напрежение, обикновено не издържали и се разпаряли.

Заедно Щраус и Дейвис намерили решение на ситуацията, като заменили копчетата с малки нитове, които здраво щели да държат джобовете и шевовете към дрехите. Партньорството на Леви Щраус и Джейкъб Дейвис започва през 1873 г., когато те получават и патент за "подобрение в затварящите джобни отвори". Тази година е и началото на производството на нов тип работно облекло, наречено "гащеризони", "окичено" с медни нитове по джобовете.

Същите нитове продължават да държат джобове към дрехите от характерния плат (и не само от него) и до ден днешен, пише lifestyle.bg