В началото на ноември на български език излиза книгата „Манчестър Юнайтед. Историята на един велик футболен клуб в десет мача” (ИК „Сиела”) от британския спортен журналист Джонатан Уилсън. Изданието ще бъде представено за първи път по време на гостуването на легендата на „Червените дяволи” Лий Мартин на националния събор на фен клуба на Манчестър Юнайтед в България във Велико Търново на 10 ноември от 19:00 часа в Интерхотел Велико Търново.

Половин година след излизането на книгата „Ливърпул. Историята на един велик футболен клуб в десет мача” през май месец, на българския книжен пазар се появява и „Манчестър Юнайтед. Историята на един велик футболен клуб в десет мача” от същия автор – спортния журналист от Острова Джонатан Уилсън.

Книгата проследява успехите и паденията на „червените дяволи” от Манчестър в десет ключови мача, предопределили хода на историята на един от най-популярните футболни клубове, превърнал се в световен бранд, разпознаваем във всяко кътче на Земното кълбо. Описаните от журналиста мачове обхващат над 100-годишен период от развитието на Юнайтед – от успехa с 1:0 над Бристъл Сити за Купата на Футболната Асоциация през 1909 г. до победата във финала за същата купа през 2016 г. срещу Кристъл Палас.
Анализираните срещи не са задължително победи и спечелени финали за Юнайтед, но са повратни точки в историята на клуба. Пример за това е отсъствието на култовия финал на Шампионската лига през 1999 г., който хората на Фъргюсън печелят драматично в рамките на броени минути в края на двубоя срещу доминиращия през целия мач тим на Байерн Мюнхен. Вместо него Джонатан Уилсън обръща внимание на полуфиналната среща между Юнайтед и Ювентус в Торино, след която англичаните се класират за въпросния финал.

Разгледани са също тримата основни мениджъри в 140-годишната история на клуба – Ърнест Мангнол, сър Мат Бъзби и сър Алекс Фъргюсън, трагичният инцидент със самолетната катастрофа в Мюнхен от 1958 г. и др. Изданието съдържа и над 30 цветни и черно-бели снимки.

В предговора на „Манчестър Юнайтед. Историята на един велик футболен клуб в десет мача” Уилсън пише: „От завършването на „Олд Трафорд” през 1910 г., Юнайтед има значително финансово предимство. Но историята на отбора не е поредица от успехи. Той може и да е най-титулуваният клуб в английското първенство, но погледнато от друг ъгъл, това е един проточил се неуспех, прикрит от трима велики мениджъри. Юнайтед става най-славният отбор в Англия едва при втория от тях, Мат Бъзби, но идва страхотната трагедия от Мюнхен. След това, дори в преходните години между Бъзби и Фъргюсън, Юнайтед е най-големият клуб в страната. Затова неговата история до известна степен е и история на английския футбол, на възможностите и разочарованията в неговия елит.”
Книгата ще бъде представена на 10 ноември (събота) от 19:00 часа в Интерхотел Велико Търново – по време на официалната годишна среща на фен клуба на Манчестър Юнайтед в България. Специален гост на събитието ще бъде легендата на „Червените дяволи” Лий Мартин, който е и герой в изданието.

Преводът от английски език е на Христо Димитров, а оформлението на корицата – на Дамян Дамянов.