Група Остава e основана през 1990 година от  Георги Георгиев (китара и вокали), Боян Петков (бас) и Драгомир Димитров (барабани). Свилен Ноев (вокали и китара), който по-късно се превръща в емблема на групата, се присъединява през 1995 г., а през 1998 г. Даниел Петров заменя Драгомир.

През 2001 г. към групата се присъединява и Михаил Шишков. Дебютният албум на Остава се казва "Пинг Понг" и излиза на пазара през 2000 г. В него участие взима и Стенли, с когото Остава записват парчето "Поля от слънчогледи". Вторият албум на групата се казва "След любов по време на война" и излиза през 2002г.

През април 2003 г. Остава изнасят концерт, който по-късно е издаден на CD.

Макси-сингълът "Шоколад" излиза през 2003 г. в радиоверсия, акустичен вариант и концертен запис. Вътре е включена и неиздаваната песен "Пънкарски дни" от 1993 г. Третият студиен албум на „Остава“ - "Моно" е на пазара в края на 2004 г.

През 2005 г. песента "Шоколад" печели наградата за най-добра рок/алтернативна песен на музикалните награди на ММ, както и за БГ Песен на 2005г. на Годишните музикални награди на БГ Радио.

На 6 октомври същата година Остава се качват на сцената на популярен  лондонски клуб и се превръщат в първата българска група, която предава директно в интернет концерта си за целия свят. На една сцена Остава стъпват с Placebo и Лени Кравиц.