Над 70 000 посетители събра втория ден на Националния събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец.

ВИП гости на събитието са посланици на много европейски държави и известни личности, сред които Ернестина Шинова, Андрей Слабаков, Гери Дончева, Цветелина Бориславова. Ива Екимова влезе в ролята на Пепеляшка и пристигна точно за състезанието по доене на овце.

Ернестина и Андрей бяха сърдечно посрещнати от своята приятелка Валя Балканска, посетиха фурната на „Хлебни къщи", чеверметата на събора, а при Ути Бъчваров се срещнаха с Гери Дончева. Тя пък хареса най-много малките бебета агънца от порода мини-камерунска овца, също и таланта на най-малките участници в певческия конкурс „Заблеяло ми агънце".



Другите атракциони от програмата на девети май са шоу с кучета, публично месене на хляб и състезание по теглене на товари с най-големите коне-тежковози.

През втория ден на събора е в разгара си и фолклорният конкурс „Заблеяло ми агънце", победителите от който ще бъдат наградени в последния ден от събитието - неделя.

Тогава се очаква атрактивно кулинарно шоу с Ути Бъчваров, Гергьовски курбан и най-големия агнешки кебап, както и конкурс за най-вкусно сирене и кашкавал, аукцион на овце, кочове, агнета и кученца. Междувременно се проведе „кръгла маса", на която представители на браншови организации представиха овцевъдството в страната си и перспективите в сектора.

Вечерта в първия ден на събора гостите имаха възможност да се насладят на емблематичното шоу „Звук и светлина" на историческата крепост Царевец. Колоритният събор на овцевъдите ще завърши с гала-концерт на победителите от фолклорния конкурс и програма с оркестър „Канарите".