Като повечето момичета от нейното поколение Ива Екимова готви, откакто се омъжила.

Преди това се мяркала в кухнята само когато майка й правела от "онези" домашни сладки или биела белтъци за целувки.

"Най-любимата ми част бяха остатъците по купите и приборите, които с удоволствие аз и брат ми обирахме", спомня си тя.

Започнала да се учи с по-простички неща - салати и ястия, за които не се изискват кой знае какви умения, а днес е вече майстор и във висшия пилотаж в кулинарията - месене на домашен хляб и приготвяне на телешки бифтек.

Дълги години Екимова се страхувала от рецептите за телешки бифтек, защото й се стрували сложни. Но нали трябва да се изправяме срещу страховете си, решила да опита, и то в телевизионния ефир.

Първия си бифтек опекла за предаването "Черешката на тортата".

Докато тренирала за вечерята, на която щяла да е домакиня, всичко било по конец. В съдбовния ден обаче нещата не били никак розови.

По план трябвало да завие месото в бутертесто, но заради жегата тестото се отпуснало прекалено много и не се давало така лесно.

Накрая го изключила от плана и гарнирала бифтеците с пюре от целина с босилек. Няколко месеца след това вече се е специализирала в телешкото.

Екимова готви често и гледа ястията да са пресни. Вкъщи не обичат застояли манджи. Набляга на тези, които семейството й харесва, като например любимото пиле с ориз на дъщеря й Дара.

От време на време я глези и с пържени картофи.

"Избягвам да пържа като цяло, но съм далеч от идеята да се вманиачавам по здравословното хранене", казва Ива. Не купува колбаси, защото "в тях няма месо, и топено сирене, защото се приготвя от отпадъчните продукти при производството на сиренето и кашкавала. Обичам плодове и зеленчуци. Приготвям броколи и аспержи на пара. Дара като цяло обича това, което й правя. Не е фен на супите, но те са полезни и трябва да присъстват в семейното меню", казва Екимова.

От известно време тя не пази и никакви диети. Спортува, но не ходи във фитнес залата всеки ден. Била редовен посетител цели 10 години, но сега заменила редовните
тренировки с колоездене.

Освен по традиционната Екимова е запалена и по гурме кухнята. Харесват й ястията, които се приготвят за минути, и затова често изпробва такива рецепти от многобройните си кулинарни книги. Има десетки от най-различни държави.

"Някой ден трябва да ги преброя. Никога нищо не съм колекционирала, но със сигурност мога да твърдя, че събирам готварски книги. В това число и поредицата на "24 часа" от 20 кулинарни книги от целия свят".

Освен че готви почти всеки ден и меси хляб с жива закваска, отскоро Ива Екимова сади подправки на балкона. Риганът й е толкова избуял, че се чуди какво да го прави. "Друго си е обаче, като направя салата, да сложа в нея босилек и риган от импровизираната ми градинка", признава тя.

Когато има време, приготвя и зимнина. Миналата година затворила чушки в буркани и направила лютеницата на дядо си. Тази година е по-заета и ще се наложи в студените месеци да се снабдява ден за ден.