Ива Екимова: Вече преживях раздялата с Петрозар

08 февруари 2016 | 11:23
Прочетена
4876
 

Ива Екимова има успешни изяви като пиар и тв водеща, но съвсем скоро смята да стъпи на една съвсем нова територия - поезията. През пролетта тя планира издаване на собствена стихосбирка, в която ще сподели с почитателите на мерената реч творби, събирани с години. Не смее да нарича себе си поетеса, но въпреки това се увлича по римите, които й дават още един начин да изрази вътрешните си нагласи и потребности.

Ива сподели какво я провокира да пише, защо не се притеснява да споделя най-съкровените си емоции дори пред непознати, какви са плановете й с дъщеря й Дара и какво става с нея в личен план, след като наскоро се раздели с дългогодишната си половинка Петрозар.

- Ива, наскоро обяви, че смяташ да издадеш своя стихосбирка. Откога пишеш?
- Винаги съм се увличала от писането на мерена реч и когато реших да издам стихосбирка, се оказа, че през годините съм натрупала доста стихотворения. Някои от тях са по-кратки, другите - по-дълги. В общи линии се въртят около романтично-любовните щрихи на емоционалната палитра. Ако трябва да определя дата или период от живота си, в който съм започнала да пиша, най-вероятно е било някъде в ученическите ми години. След това имаше едно прекъсване - може би студентството, работата или други ангажименти са ме завъртели, до момента, в който Дими ме провокира да напиша текст за коледното парче на група „Сленг". То е част от втория им албум „Всеки ден", а парчето се казва „Едно сърце". Беше някъде около 2002 - 2003 г. Тогава някак се завърнах, отприщвайки този наплив от рими. След като той загина, започнах да пиша много стихотворения, защото изпитах вътрешна потребност да кажа неща, за които не ни е останало време да споделим. И огромният интензитет на цялото това нещо започна в последните 2-3 години. Имам набор от стотици стихотворения, които съм събирала в годините. Нямам самочувствието на човек, който пише рими, въобще няма и да споменавам думата „поет". Просто ми харесва изразяването в мерена реч, защото те поставя под дисциплината на друг вид писане. Публикувала съм мои разкази в два сборника, пиша и за дигитални издания, публикувала съм и във вестници сума неща. Без претенции и самочувствие исках да събера нещата си, защото писаното слово остава.

- Появиха се спекулации, че раздялата с Петрозар те е провокирала да излееш любовната си мъка в стихове.
- За целия този дълъг период от време, в който съм писала тези неща, емоционалните провокации са най-различни. Не всички са свързани с Дими, да, има такива, които са посветени на Петрозар, да, има такива, които са посветени на раздялата ни. Не мога да отрека това, но дай си сметка, че всеки човек, който се изразява писмено, е провокиран от нещо. Всяка емоция натиска определено копче, благодарение на което се излива в писмен вид. От друга страна, както казва Пенчо Славейков, болката е много по-силният катализатор на поетично излияние.

- Защо реши да споделиш тази болка? Не ти ли се иска да запазиш слабостта си само за себе си, вместо да я споделяш с непознати?
- Аз нямам проблеми с това. Животът ми през всичките тези години е бил под светлините на прожекторите и, ако искам да споделя емоциите си с някого, няма нито една причина да се притеснявам как изглеждам. Хората, които ме познават, както и тези, които не ме познават, са ме виждали във всякакви ситуации. Заради това, което медиите им предоставят, заради участието ми във „ВИП Брадър", аз нямам какво да крия от хората. Ако нямам увереността и самочувствието да застана пред себе си и да кажа „Слаба съм", няма да имам и причина да правя нито едно от нещата, с които се занимавам вече 20 години.

*Петрозар и Ива, сн. Булфото

- Намери ли редактор, подбра ли стиховете?
- Да, стиховете вече са подбрани. Даже има една изненада, която моята приятелка - астроложката Мариана Добранова, ме провокира да пусна в книгата, но няма да я споделя все още. Не е нищо, свързано с астрология. Има няколко човека, към които ще се обърна за редакция. Те са мои приятели и колеги, които се занимават с писане. Държа да познават материята на академично ниво. Имам добрата подкрепа на Марин Бодаков, с когото много искам да споделя всичко, което съм написала, и да чуя неговото мнение.

- Ива, какво става с Петрозар?
- Не знам, наистина не знам.

- Никаква връзка ли не поддържате вече? Преодоля ли вече раздялата ви?
- Ние се чуваме, не мога да кажа, че не поддържаме отношения. Но всичко, което ни свързва, са нещата, върху които толкова години сме работили заедно. Иначе в емоционален аспект нямам абсолютно никакви претенции към Петрозар. Мога да кажа, че вече съм го преживяла.

- Как Дара се отнася към твоето решение да стъпиш на територията на поетите?
- Аз понякога й чета нещата, които пиша - както поетичните, така и прозаичните. За някои откровено казва, че й харесват, ако нещо не й хареса, споделя откровено мнението си. Обсъждаме, допълва някои неща. Но, честно казано, по-скоро имам подкрепата й, без да сме навлизали в детайли. Тя сега се готви за матури и други стихотворения я вълнуват - тези в задължителната литература за седми клас.

- Какви планове крои тя за бъдещето си?
- Избрала си е някои елитни училища. Аз я посъветвах това да са езикови гимназии, а тя има влечение към Търговско-банковата гимназия. Аз съм длъжна да я подкрепя.

- А Музикалното училище?
- Не.

- Защо така?
- Защото съвременният темп, с който децата се развиват, за съжаление изпреварва развитието на образователните системи, до които имат достъп. Аз я подкрепям в желанието й да развива този от многобройните си таланти, който иска. Но не мога да й натрапя нищо, защото съм най-яростният противник на родителските амбиции. Това, което образователната система в България предлага, е откриването във възможно най-ранна детска възраст на истинския им мотиватор, на истинския им талант, който да бъде развиван и насърчаван извън родителските амбиции. И тъй като тя не е споделила Музикалното училище с мен като желание, аз не й го натрапвам. Очевидно намира форми и начини да се изразява музикално по най-близкия за нея начин.


*сн.: Фейсбук, Vladislav Filipov Photography


- Тя не мечтае ли да тръгне по пътя на баща си?
- Разбира се. Но нека внеса едно уточнение - баща й беше завършил икономическа гимназия, а по образование беше лекар. Мик Джагър по образование е икономист.

- Животът ти се развива пред очите на непознати за теб хора. Съжалявала ли си някога за избора си да бъдеш публична личност?

- Никога. И ако трябва да избирам отново, пак щях да избера същия път. Не бих променила нищо. Харесвам живота си такъв, какъвто е. Не е лесен, има трудни моменти, но в кой живот няма трудни моменти. Поставени сме на изпитания, които понякога са болезнени - каквото беше решението ми за раздялата с Петрозар, но това е път, който те прави по-силен. Категорично смятам, че съм добър човек, заобиколена съм от приятели, които ме обичат. Тези, които не ме познават, ме следят, етикетирайки ме погрешно от публичния ми образ. А тези, които ме познават, ме обожават и те са в моята компания, защото знаят истинската ми същност. Това за мен е напълно достатъчно.

- Каква е тази твоя истинска същност?
- Който има желание да общува с мен, може да спечели доверието ми и да се докосне до истинската ми същност. Защото тя е много по-богата, колоритна и интересна от това, което повечето са си намислили за мен.

- А някоя нова любов?
- Не.

- Флирт поне не може да няма.
- Нямам време за флиртове. Ужасно времеемко и енергоемко е, защото изисква внимание, срещи с хората, обект на флирта. Изисква конкретни действия, в които аз в момента нямам нито време, нито желание да инвестирам.

Източник: Всеки ден, заглавна сн. Фейсбук

Свързани новини

Галерии

Коментари

Никола
13 февруари 2016 | 08:32

Абе, маймунска физиономия, но какви свирки прави с тази голяма уста чУвек, не е за приказване. Оня ден я шибах.

5
12 февруари 2016 | 11:05

Оффффф, скрий се моля те и престани да се показваш навсякъде! Грозна, глуповата жена с големи претенции на база на КАКВО???? НЕЛИЦЕПРИЯТНА СИ И СПОКОЙНО, НИКОЙ НЕ ТИ ЗАВИЖДА, ЗАЩОТО НЯМА ЗА КАКВО!

бла бла
08 февруари 2016 | 18:34

...пак счупи едновременно лицеметъра, лъжемера и лигавомера

Късметко!
08 февруари 2016 | 13:59

Изпращам ти една китайска поговорка ,която изпратиха и на мен... С пари можеш да купиш къща, но не и дом. С пари можеш да купиш часовник,но не и време. С пари можеш да купиш легло,но не и сън. С пари можеш да купиш книга,но не и знание. С пари можеш да купиш лекар,но не и здраве. С пари можеш да купиш положение,но не и уважение. С пари можеш да купиш кръв,но не и живот. С пари можеш да купиш секс,но не и любов. Тази китайска пословица носи щастие. Тя тръгва от Холандия. Тази пословица обиколи 8 пъти света,сега е твой ред да имаш късмет,след като веднъж си я получил,това не е шега,твоят шанс ще дойде по пощата или интернет. Изпрати по едно копие на хората ,които наистина имат нужда от късмет,и не я задържай повече от 96 часа (4 дни).Константин я получил за пръв път през 1953г. И помолил секретарката си да направи 20 копия.След 9 часа спечелил 99 милиона от лотария в неговата страна.Карлос, чиновник получил същата пословица ,но не я изпратил -след няколко дни той загубил работатат си.Няколко дни по къснопроменил отношението си, изпратил я и станал богат.През 1967г. Бруно получил същата пословица , разсмял се , не я уважил и след няколко дни синът му се разболял. После той потърсил пословицата, направил 20 копия ги разпратил. След 9 получил добри новини-синът му бил здрав и читав. Тази пословица е изпратена от мен. Преди да изминат 96 часа,ти трябва разпратиш пословицата.Твоят късмет ще дойде до 4 дни, от момента , в който получиш пословицата,ако си съгласен с с положението,изразено в нея.Това е истина. Тази пословица т и е изпратена за късмет.Шансът най после ти е пред вратата.Изпрати 20 копия до познати и роднини. След ден ще имаш добри новини.

08 февруари 2016 | 12:53

Типична маймунска физиономия, но иначе самочувствието й е голямо! Орангутан!

Махнете го това чучело,
08 февруари 2016 | 12:07

стряскам се винаги като я видя!

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Цеци само по татуси

Красимирова позира смело

Близначките Алекс и Влади се дупят по участия

Певиците от "Х Фактор" се чудят как да са интересни

Кобрата за голите снимки на Андреа: Ще стане страшно

Спортистът не одобрява фотографиите с оскъдно облекло

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Гущерова в болница

Светлана се притеснява много за бебето, което трябва да се появи през март

Звезда от "София-ден и нощ" се сгоди за милионер

Пенелопе каза "да" на Иван Динев

Вижте как Поли Генова честити рождения ден на гаджето

Певицата замина за Бали, за да бъде на празника на новата си любов

Бременна ли е Мария Игнатова?

Свалянето й от ефир потвърди слуховете

Ето я бременната Светлана Гущерова

Прясната булка позира с коремче при бившия на Цецо Андреев

Мира Добрева пред раздяла с Жоро Торнев

"Афера с Наско е нещо невъзможно", категорична е тв водещата

Лора от "Бон апети": Хапнах в най-известния ресторант в света

Кулинарката дава съвети за романтична вечеря

Гущерови стягат детска стая за 10 бона

Красавицата все още крие бременността си

Ето я новата на Тото

Кристин е танцьорка

Кристин пребори паник атаките

Моделката, потрошена при катастрофа от Дивна, ползвала помощта на психолог

Гущерови и Плевнелиева в спор за сватба на годината

Венчавката на плеймейтката засенчи по всички параграфи тази на синоптичката, категорични са в социалните мрежи

Щерката на Саня - красавица и голям талант

Алма с ангелски глас и визия

Папи Ханс смени Дара с португалка

Съквартирантът лудо влюбен в чужденката

Калин Сърменов жени щерка

Дария се върна в България заради Сашо Илиев

Андреа проговори за мача на Кубрат

Певицата била себе си в "Арена Армеец"

Тв и Риалити

Борисов сяда на диванчето на Слави

Шоуменът чака и президента

Митко от "София ден и нощ" с кола за 150 бона

Ауди Q 6 е любимото возило на секссимвола

Диона пръска хонорара за нов дом

Певицата стяга лъскава квартира

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Мария Илиева пак изтри Наско Колев

Певицата явно е ядосана от успеха му в Брадъра

Свалиха скандално видео с Башар Рахал

Видеото на Алма Матер възмути социалната мрежа

Здравко се отрече от "Биг Брадър"

Първият победител попиля шоуто

Виж още от Издънки

Култура

Деси Банова със специален букет за Васил Петров

Легендата на джаза събра ВИП-ове на спектакъла си "Синатра:Вегас"

"Ритон" тренират с балерини за грандиозно шоу

Дуетът обяви датата за предстоящ концерт в НДК

Васко Василев показа инструмент, забранен от папата

Виртуозът омагьоса 14 000 души с цигулката си

Виж още от Култура

Fashionista

Ето я най-кичозната - Рита Ора

Този път стилът на арменката не бе пожален

С какви тоалети блеснаха първите дами в Париж?

Синьо, червено и черно бяха предпочитаните цветове

Меган Маркъл отказа дрехите на Бекъм

Каква е причината да не носи колекциите на бившата спайска?

Виж още от Fashionista

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?