Ива Екимова беше едно от култовите момичета на супершоу „Невада” в зората на демокрацията. След това блондинката стана водеща на музикални предавания по телевизия ММ, пробва се и като лице на злополучното „По-добре късно, отколкото никога” по БНТ.

С днешна дата вдовицата на Дими от „Сленг” вече не се занимава с телевизия, а с пиар, пише blitz.bg. Дори е преподавател в Нов български университет. Ива живее с приятеля си Петрозар, с когото отглеждат 9-годишната й дъщеря Дара.

- Ива, за какво похарчи първите пари, които спечели в живота си?
- От първата наистина голяма сделка издължих част от обучението си в Университета за национално и световно стопанство. Иначе съм харчила най-много за обувки, разбира се, за какво друго. Тогава работех вече в „Невада” и хонорарите ни бяха доста добри.

- Как те избраха за асистентка в супершоу „Невада”?
- С конкурс. За съжаление татко не можа да участва в подготовката за абитуриентския ми бал и веднага щом завърших училище, реших да си потърся работа. Отворих вестник и погледнах в обявите. Една от тях приканваше желаещите да се явят на кастинг за асистентки в телевизионно шоу. Отидох, записах се, явих се на кастингите в НДК, одобриха ме…

*Ива

- Наистина тогава ли е трябвало да избираш между гадже и предаването?!?
- Да, на тогавашният ми приятел му предстоеше да се уволни от казармата. Казах му, че съм одобрена и той се разлюти страшно. Постави ме пред избора – той или шоуто...Очевидно е, че не съм избрала него!

- Имала ли си някога проблеми с добре облечени бизнесмени?
- Не. Ако визираш новото прозвище на старите мутри – категорично не. Аз бях на 17, когато попаднах в „Супершоу Невада”. Тогава повечето от нас вече имаха сериозни приятели, но не ни беше позволено нито да се появяваме публично с тях, нито пък имахме кой знае каква публичност извън екипа ни. Пътувахме целия екип заедно, празнувахме и се веселихме заедно. Достъпът на зараждащия се подземен свят до нас беше абсолютно забранен, ако изобщо са имали интерес към нас. И слава Богу! Тогавашния ни продуцент Димитър Станчев бдеше над нас като орлица. Имаше едно-единствено момиче, за което знаехме, че вероятно гаджето й е представител на мутренските среди. Тя така и не можа да се впише сред нас.

- Наистина ли си спасила финансово Къци Вапцаров, както писаха медиите, и как стана?
- Не. Това не е истина. Не съм виждала Къци Вапцаров поне от 15 години.

- Сънуваш ли Дими? Какво ти „казва” той?
- Много често го сънувам. Нищо не ми казва. И по-добре – не било на добро, ако починал роднина говори някому на сън. Много често сънувам и баща ми. Честно казано, сънувам ги в абсолютен мир, облени в светлина и спокойствие.

*Дими (Снимка: Bulphoto)

- Ревнуваше ли Дими от почитателки? Докъде стигаха те в нахалството си?
- Не. Чувството за ревност ми е доста далечно. Ако един човек не ти е предан, няма как да го принудиш, ревнувайки го. Аз си имах собствено поле на работа и изява, и фенките бяха далеч извън него. Не си спомням да е имало драстични неща, а и да е имало, съм ги забравила. Когато се роди Дара, спрях да ходя по изявите на групата и дори да е имало свръхнахалство, съм държала дистанцията на информационното затъмнение.

- Наистина ли са арестували Дими в деня на сватбата ви, как стана?
- Беше отдавна и към този момент е без значение.

- Запази ли добри отношения със свекърва си?
- Разбира се, поне се опитвам да запазя мира в семейството. Сега, когато Дими го няма, смятам това за още по-важно и ценно.

*Ива с дъщеря си Дара

- Никога не говориш за първия си мъж? Защо? Какъв беше той?
- И все още е прекрасен човек. Не го крия. Не е ставало въпрос за него.

- Защо се разведохте с него? Каква беше причината да се отчуждите един от друг?
- Не сме се отчуждили, ни най-малко, просто бяхме много млади и вероятно прибързаното решение да се обвържем в брак не е било най-доброто към този момент.

- С какво те спечели настоящият ти приятел Петрозар?
- С абсолютната си липса на напрежение и натегнатост, егоцентризъм и желание за надмощие, надскачане и състезание. Той е кротък и добър, мил, сърдечен, търпелив и честен и най-важното - убедена съм, че много ме обича.

- Готова ли си за втори брак и още деца?
- Това с браковете очевидно не ми се получава. В крайна сметка съвместното съжителство се гради на взаимно уважение и любов, а не на подпис. Не ми се ще да споменавам думата „никога”, но по-скоро не бих се омъжила отново. А ако е рекъл Господ, бих искала да имам още поне едно дете.

- Стана мода популярни хора да осиновяват деца. Ти мислила ли си по въпроса?
- Много пъти съм мислила да осиновя дете. Това обаче е огромна отговорност и е постъпка, която би трябвало да бъде много добре обмислена.

*Принц Чарлз (2-ри от ляво на дясно) и Ива Екимова (4-та от ляво на дясно)

- Днес се занимаваш с пиар. Кое е било най-голямото ти предизвикателство в професията?
- Ситуацията,в която ни постави министерството на културата по повод пътуване до Уелс. Беше ни необходимо писмо за държавна подкрепа в полза на тъкачницата в Костандово, която изработва килимите за цялото кралско семейство. Просто беше нужно един документ, в който да пише, че в Костандово се работи, хората получават заплати, предоставени са им добри условия на труд, мястото е средище, в което се пазят духа и традициите на тъкачеството - този автентичен, народен занаят. Посещението при Вежди Рашидов се осъществи с помощта на неговия прессекретар тогава - Владина Цекова. Работила съм с нея още от времето на „Невада”. Познавам министър Рашидов дълго преди да заеме този пост. Срещнахме пречка в лицето на шефа на кабинета. Това обаче не ни отказа. Обърнахме се към кабинета на министър Трайчо Трайков. Оттам ни придружиха до Костандово и малко след това ни предоставиха такова писмо. То бе нужно за да катализира поканата от кабинета на Принц Чарлз. Собствениците на фабриката дотогава се бяха борили за такова писмо в рамките на няколко правителства. Считам добиването на писмото и подготовката за посещението в Уелс, както и самата среща с принц Чарлз, за огромен пробив и безапелационен успех.

- Ако трябва да изгладиш образа на момиче, тип Златка, как ще го направиш да изглежда хем красиво, хем умно?
- Публичната кариера на една от Златките приключи, когато сериозният й приятел ограничи изявите й под знака на „плеймейтка”. Тогава тя реши да структурира собствена сватбена агенция. Много шум, участия в предавания, интервюта, ПР и т.н. Наскоро чух, че агенцията й е фалирала, а тя самата се е върнала към предишната форма на живот. Дори се е разделила с приятеля си. Има известна диспропорция в желанието на едно момиче, което доскоро е дефилирало по кориците на мъжките издания, да прави сватбена агенция. Само си представи как младоженката отива за да преговаря с нея, още повече, когато е придружена от младоженеца!?! Много повече щеше да й отива агенция за ергенски партита!

*Златка Райкова

- Колко струва човек да си наеме личен пиар?
- Зависи от целта.

- Предлагали ли са ти някога да бъдеш личен пиар на някой фолк певец, артист и т.н.?
- О, постоянно. Работили сме с много от тях. Не мога да кажа, че е лесно да убедиш артистите и музикантите да правят това, което ги съветваш.

- Добре платена ли е работата на пиара в България?
- Да, мога да кажа, че да. Стига наистина да се работи с много професионализъм и коректност. В нашата професия съществуват доста „лъжепророци”. Ако си добър и съвестен професионалист, всяка работа може да бъде добре платена.

- Усещаш ли кризата в твоя бизнес?
- Не мога да твърдя, че не се усеща тежкия дъх на кризата.

- Ако може да издадеш малко за новия музикален проект, по който работиш?
- Той е по-скоро телевизионен, но не искам да повдигам завесата толкова рано. Съвсем скоро ще се чуе за него.

*Десислава и Ива

- В какво инвестираш парите, които печелиш?
- В собственото си обучение и в бъдещето и образованието на Дара.

- Приблизително колко чифта обувки и колко рокли имаш в гардероба си?
- Нефункционално много. Но това не е интересна за дискутиране тема...

- Имала ли си по-напористи фенове и как се спасяваш от тях?
- Чак пък фенове – аз все пак не съм певица или актриса. Във фейсбук има от време на време по някой досадник, но да ти кажа бързо се справям с такива набези, като ги блокирам. В реалността гледам да съм любезна.

- А получавала ли си неприлични предложения?
- Често казано, не си спомням. Може като съм била по-млада и да е имало, но това е било толкова отдавна, че вече е дори без значение. Откровено казано, никак не се вписвам в най-разпространения образ на блондинка, и ми се струва, че мъжете сякаш инстинктивно го разбират, а това вероятно ги респектира.

- Приемат ли те студентите ти насериозно – все пак си млада и хубава?
- Разбира се, че ме приемат сериозно.

*Ива


Интервю: Живка Ангелова