До момента Ива беше популярна като модел или като гаджето на актьора Бойко Кръстанов. (Вече приключила връзка.) Голямата известност може би тепърва й предстои.

Тя играе една от главните роли в най-новия сериал на NOVA TV – криминалната драма „Отплата“. Свободна и леко притеснена, че трябва да говори за себе си и от неизвестността на предстоящата известност.

Поръчваме си, тя – ментов чай, аз – кафе, и веднага любопитно си прочитаме късметчетата. Моето е пътуване, нейното – дълъг текст в смисъл, че когато ти е трудно, огледай се, за да разбереш, че всички се борят. Ива отваря портфейла си, за да го прибере. А вътре, в портфейла виждам снимка на жена със същата чаровна трапчинка над горната устна отляво като нейната.

- Това майка ти ли е?
- Да, мама е. Много е красива.

- Приличаш на нея!
- Така е. Тя почина преди 13 години. Отгледа ме гаджето й, вторият ми баща Митко. Завършил е Художествената академия. Фотографията му е хоби. Въпреки че са ме снимали много и мога да бъда най-различна на снимки, защото умея да влизам в състояния, едни от най-хубавите ми фотографии са от него. Там душичката ми прозира. Дъщеря съм му от тригодишна и той умее да ме вижда мен. Имал е гаджета, но не е имал други деца и не се е женил до момента. Сега е на 46.

- В какви отношения сте с биологичния ти баща?
- В много добри. Казва се Тодор. Актьор е. Имам по-малка сестра Божана, седемгодишна. Тя е негова дъщеря. Виж! Тук имам и нейна снимка. Страшно сладка. И тя е актриса. Хубаво пее. Много сме арт всичките в рода!

- Първият ти баща как се е съгласил да те отгледа вторият?
- Нямал е избор. С майка ми се разделили рано. Късно се запознах с него. Знаела съм, че е някъде наоколо, но настрана. Дал ми е шанс аз да го потърся, ако и когато преценя. Не е често, но когато се виждаме, ми е приятно. Вярващ е, положителен. По-скоро ми е духовен водач. Ако имам нужда от съвети... Митко може да се разсърди, като прочете това. Но няма как, искала съм я тази близост с биологичния ми баща. Той ми помага за сериала. Каза ми, че му е съдба цял живот да се занимава с деца. Има театрална школа за деца. Нося неговата фамилия. Вторият ми баща се казва Tинчев.

- А с Митко какво правите заедно?
- Той обича да излиза. Когато бях малка, почивахме на каравани. И аз още го правя – на Градина, Арапя, Смокиня.

- Майка ти каква беше, Иве?
- Бунтарка. Да се ожени на 20, и то за актьор. И да ме роди мен! Тя имаше много мечти. Рисуваше прекрасно. Почина от мозъчен удар на 31. Случи се бързо. Тогава от стреса ми се изтриха години назад и години напред и още не си ги спомням. Явно организмът така прави... Не съм убедена, че трябва да споделям толкова лични неща.

- Къде живееш сега? Чувала съм, че си правила интериора на стаята си сама.
- Централно момиче съм. Живея при баща ми на Орлов мост. „Иван Асен“ ми е любимата улица. И като ми кажат крайни квартали, все едно ми говорят за края на света. Стаята ми е в черно, бяло и лилаво, даже и паркетът. Според една психоаналитичка лилавото било цвят на депресията, а на мен ми е любимият. Най-добрият графити артист в България Настера, с когото не се виждам често, но ми е много на сърце, е нарисувал красив гол ангел на стената над леглото ми. Ангелът държи златна ябълка и се чуди дали да я изяде. Изобразява точно момента преди да се решиш дали да направиш греха. Много ме е усетил Настера. Той ми е правил и два портрета. Истината е, че бих искала да поживея и сама в близко бъдеще. Досега съм живяла извън къщи само с Бойко (Кръстанов) за известно време.

- Вярно ли е, че с Бойко сте се запознали пред Народния театър?
- Да. Представи ни най-добрият ми приятел Милко Боянов, който прави бижута. В момента подготвя накити за една дизайнерка, която ще участва в London fashion week. Когато ни запозна, усетих, че Бойко ме хареса. Стана ми интересен като човек. Заминах за Япония и като се върнах, му се обадих да се видим. Без задни мисли. Не беше още известен. Първият сезон на „Стъклен дом“ беше до средата.

- Чувала съм, че е организирал вечеря за теб пред блока ти и докато сте хапвали, негов колега ви свирил на цигулка.
- Да, може би е най-романтичният жест, който някой е правил за мен. Не съм ходила с много романтични мъже, а ценя малките жестове. Ако се запазят и по време на връзката, е прекрасно... Това беше мило, но не навреме. Бяхме вече разделени. Не можах да се зарадвам както трябва. Беше ме срам да седя пред блока. Мразя излишната показност. Може би затова се колебаех дали да отида на кастинга за сериала. Приятно е да си известен, но не е само хубаво! Хората те гледат под лупа и в България първата им реакция е по-скоро да те мразят.

- Кое е най-романтичното нещо, което си правила ти?
- Изненадах Бойко, като го заведох за рождения му ден в Манчестър на мач на “Манчестър Юнайтед”. Беше супер студено! Декември! Паднаха ни носовете, докато гледахме. После спахме в един хотел до стадиона и се върнахме след по-малко от 24 часа.

- Ти каква си в любовта?
- Всеотдайна. Грижовна. Обичам да правя изненади.

- Какво правиш на 14 февруари?
- По принцип съм с гадже. Обаче тая година нямам. Тъпо е да го казвам, но е мое решение да приключим с Бойко. Щастлива съм от всичко, което ни се е случило. И въпреки че съм човек, дето все има нужда от някого до себе си, в момента не задълбавам в контактите. Е, не съм се отцепила от света, де.

- Как се забавляваш?
- Асцендентът ми е Рак, а иначе съм Риби, т.е. хем обичам да си седя вкъщи, хем обожавам забавленията. От няколко месеца редовно излизам с приятели. Обичам да слушам музика. Израснала съм с дръмендбейс и брейк бийт и харесвам такива партита. Харесвам различни. Скоро попаднах на рага парти. Беше пълно с хора с расти. Много ми хареса. Бяхме с компания на концертите на XFactor да викаме за един приятел – Недислав Драгнев. А вчера режисьорът ни пита кога ще правим тиймбилдинг. Решихме – веднага, и излязохме след снимките с Орлин (Павлов) и другите от екипа. Орлин е страшно готин. Каквото и да каже, е много смешно. Не се забавлявахме много, но в понеделник излиза ли се?! От друга страна, се радвам, че ми се случва сериалът, защото ще ме направи по-дисциплинирана. Аз съм изключително хаотичен човек.

- Как тогава се справяш като модел в Япония, Китай и Южна Корея? Ти откога си модел?
- От 5 години насам. На 18 заминах за Китай с баща ми. Намерихме случайно едни българки близначки, които имат агенция там. Оказа се доста съмнителна, но останах 3 месеца. Въпреки че не изкарах пари, ми беше добър опит. Като се върнах, Васко Германов ме намери. Снимахме фотосесия, която и до днес ми е една от най-хубавите. После подписах договор с „Ивет фешън“ и работих в Япония, Южна Корея. Моят пазар си е Азия. Добре работя там. Там съм супер дисциплинирана. Тя е странен, космополитен, подреден континент. Уважават белите, но са толкова дипломатични, че по-скоро ще излъжат, отколкото да ти кажат истината. Изпадаш в безтегловност. Трудно се сприятеляваш с другите, защото сте конкуренция. И се настройваш на стендбай режим. Забавляваш се. Живееш в общежития или апартаменти, в които набутват по десет модели. Губиш представа за времето. Но когато се върши работа, се върши.

- Любопитно ми е как попадна в сериала?
- Обадиха ми се от “Ивет фешън” за кастинга. Първо отказах. Макар че съм работила доста в чужбина, като застана пред камера на кастинг, не мога да си кажа името. На този много ми помогна Стефан Щерев, който ми партнираше. Трябваше да плача, да се смея. Явно се получи, защото после режисьорът ми каза, че съм му направила подарък за рождения ден, който беше същия ден. Не претендирам да съм актриса. Не съм! Реших да участвам заради екипа и заради възможността. Хората са готини, режисьорът Иво Симеонов е най-смешният човек на света! И... (усмихва се) съм щастлива, че Джоко Росич ме е споменал в интервю! Че ми е запомнил името.

- А каква е героинята ти?
- Казва се Деси, на 22 години. Дъщеря на дипломати. Има кофти минало, малко неясно. Била проститутка – уж бивша. Много е самоуверена.

- Как съчетаваш снимките със следването?
- В момента завършвам моден дизайн в Художествената академия. Правя дипломна работа на тема „Индустриален дизайн“, моята подтема е „Рокбалада“. Ползвам коприна и кожа, върху която с лазер са изрязани татуировки. Колекцията ми е посветена на романтичната жена, която търси други епохи, в които нещата са се случвали по-бавно и тя е имала време да обръща внимание на себе си, да се наслаждава на моментите.

- Ти имаш ли татуировки?
- Не. Често сънувам кошмари, че имам на лицето и не мога да ги махна. Харесвам ги на други хора. Първото ми гадже беше татуирал с будистки символи единия си крак до коляното и гърба си. Красива работа!

- Кой беше този мъж?
- Митко, кварталната ми любов, автомонтьор. Зодия Рак. Най-дългата ми връзка досега - почти две години. Бях на 16, той – на 19. С него преживях доста неща, пораснах и съм му благодарна. Още сме приятели, не толкова близки, колкото ми се иска.

- А баща ти, вторият, как прие това ти първо гадже, което на всичкото отгоре му е и адаш?
- О, супер. Много го обича. Баща ми не ми се бърка във връзките. Приема изборите ми.

- Четох, че сънуваш как си купуваш шоколад. Обичаш ли?
- Много! Обожавам и суфле. Обичам да ям вкусни въглехидрати – може да е веднъж на ден, но трябва да е паста. Готвя хубаво, но не често. Купила съм си разни готварски книги и експериментирам.

- Напълняваш ли понякога? И какво правиш тогава? Чувала съм, че някои модели не пият даже вода два дни преди снимки или ревю?
- За другите моделки не знам. Аз нямам много приятелки сред тях. Близка съм само с Кристина Милева и Гинка Лазарова. Преди ревюта ми се е случвало да ям. Аз до момента не съм напълнявала, въпреки че ям всякакви боклуци и не тренирам. А имам плочки на корема. Не знам какъв е този метаболизъм и докога ще продължи. Ям много, но като се сетя. И пуша цигари. Искам да променя начина си на живот – да закусвам например, да ходя на йога...

- Как би се описала?
- Много съм емоционална. Приемам всичко навътре и съм обидчива. Ако някой ми влезе в настроението и задълбае, се разплаквам, става драма. От Риба ставам акула. Мога да кажа неща, които не мисля. После ми е смешно. Мога да кажа и хубави неща за себе си. Обичам да изслушвам хората. Да помагам.

- Какъв тип мъже харесваш?
- Гаджетата ми са абсолютно различни еди от друг.

- В чантата си носиш?
- Портфейл Vivienne Westwood - любима моя дизайнерка. Шоколадово яйце с играчка мишка с 3 бебета от колега от снимачната площадка, с който си подаряваме шоколадови яйца. И още: жълъд, фиба, бонбонки, вазелин за устни с прополис. Имам червило. А този хубав гланц ми е от Кристина Милева. Често се събираме у тях, когато си е тук. И винаги аз готвя пиле с картофи, тя - паста. Има хора, с които може да не се виждаш дълго, но отношенията ви да се съхраняват. Надявам се и с нас двете да е така.

- Кое е най-хубавото спонтанно нещо, което ти се е случвало?
- Сега за секс ли ще си говорим? Защото такива неща ми идват наум.

Източник и заглавна снимка: сп. Eva