Първата мисия на участниците в "Къртицата" се оказа изключително трудна и представляваше голямо изпитание дори за спортистите в Базата.

Тя се състоя във Военната база в Горна Баня, а състезателите трябваше да минават през стени, да се мъчат да запазят равновесие на тънки дървени подпори, разположени високо над земята, да минават през лабиринти, без да виждат почти нищо, докато около тях гърмят бомбички, пише ''Всеки ден''.

Участниците бяха разделени на три отбора. Крайната цел беше да спасят техен "колега" от ров, доста дълбок и пълен с мишки.

Всеки от екипите имаше 4 минути, за да преодолее изпитанието и мисията да е успешна, а общата награда от 6000 лева се разпределяше по равно между отборите. Най-добре се справи отбор Номер 2, начело с Илиян Киряков, който с изключителната си бързина донесе победата на отбора си, преминавайки през изпитанията само за 2 минути и 55 секунди.

Най-зле се представиха първите - екипът на Ивайла Бакалова, която със забавянето си коства загубата на тийма си. Миската не можа да се сети как да мине през водния ров и вместо да мине по дъските, както й беше обяснено в началото на играта, преджапа през водата след минута мислене. И макар водещите Иван и Андрей да обясниха по-късно, че причината за лошото представяне на Ивайла да е фактът, че малко преди началото й е прилошало и се е наложило да й бият инжекция в дупето, сред участниците се настани слуха, че именно красавицата е Къртицата.

Александър-Сано, който също попадна под подозренията на останалите участници, пък се справи най-добре в цялата игра. Отборът му - номер 3, вървеше добре, но една от участничките - Марина, се забави с близо минута да му предаде щафетата, и единствено благодарение на прецизността и бързината на екшън героя, отборът му успя да се вмести във времето, необходимо за победа. И въпреки че резултатът до момента е в полза на отбора, Къртицата успя още в първата си игра да си осигури 2000 лева.

Ивайла Бакалова обаче, не беше единствената заподозряна за ролята на предателя в риалитито. Втората мисия на участниците също беше неуспешна, тъй като 4-ма от тях отказаха да хапнат сочните скорпиони, поставени в чиниите им. Така къртицата поведе в резултата и вече е напред с още 5 хиляди лева. Ивайла, Сано и Бориса, които бяха основните заподозрени пък, хапнаха с голяма настървеност съдържанието на блюдата си.