Да се създаде гражданско сдружение, което да е буфер между интересите на екоактивистите и тези на хората, живеещи в планинските райони на България, за да се постигне общо решение за бъдещето на планинския туризъм.

Тази идея лансира тв продуцентът Андрей Арнаудов в студиото на БТВ.

Той каза, че заедно с колегата си Иван Христов ще съберат приятели и съмишленици за подобно сдружение, ще организират социологически проучвания сред населението на Банско, Разлог, Добринище, Самоков и др, за да се чуе и мнението на живеещите около планините и искат ли те развитие на туризма.

Андрей декларира, че няма личен бизнес интерес в Банско или в друг ски курорт, просто се изявявал като работодател, чиято фирма давала хляб на меоду 50 и 100 души и е притеснен, че регионите в България се обезлюдяват, хората нямат работа, а развитието на туризма би дало тласък и на икономиката там.

"Не може всеки път, когато се обяви някакво инвестиционно намерение 200-300 екоактивисти да излизат на шумен протест в центъра на София и това да кара министрите да стопират всякакво решение за развитие на ски туризма у нас, каза Арнаудов. "Нека освен за скакалците, лишеите, лешоядите и др. да попитаме и за интересите на хората", призова Андрей.