Юбилейният концерт на ФСБ е на 7 октомври в „Арена Армеец“. Групата вече се подготвя за шоуто.

"Ние имаме план кои песни ще участват в този концерт и почва якото свирене. ФСБ е програма, която не се свири лесно. По тази причина в годините отпаднаха хора, които не се справяха. За да свириш във ФСБ, трябва да си добре подготвен инструменталист, музикант и т.н. Не случайно всички гости, които каним, са най-елитните музиканти в България" - казва Иван Лечев пред "Шоу".

Няколко месеца преди датата на концерта Лечев е категоричен: "Абсолютно сигурен съм, че ще я напълним. Ние нямаме аналог в България Това е жалко, все се надявах, че ще има и други хора, които ще искат да правят като нашата музика. Май останахме единствените, но това, от друга страна, е добре. Определено обаче има публика за тази музика. Даже предвиждаме да направим концерти в Пловдив и Варна, но нека мине този в „Арена Армеец”, пък ще видим после".



За идеята музикантите да се съберат отново за такова голямо събитие разказва: "Ние никога не сме отказвали да правим концерти. За музикантите е удоволствие да изпълнят музиката си на сцена пред хора. Но специално нашите концерти струват скъпо. Мощни и големи концерти са, които не могат да станат без пари. В случая се намериха средства, с които този голям концерт да бъде реализиран. Изисква се скъпо осветление, екрани, проектори, апаратура – все скъпи неща, за които си трябва сериозна подготовка".

Признава, че наблюдава ситуацията в българската музика и музикантите, които са действащи в момента.

"Какво да ви кажа?! Откакто се помня и откакто се занимавам с музика, рокът непрекъснато го погребват. Но той продължава да живее. Самият факт, че Графа е млад музикант, който успя да напълни „Арена Армец” с 15 хиляди последователи и сега е на турне, показва, че има млади хора в България и има кой да ги слуша".



Новото музикално течение, което предлагат Криско, Гери-Никол и Дара, коментира така: "За всеки влак си има пътници. От моя гледна точка и по моите критерии това не ми допада. Но не значи, че непременно е лошо. Има някои хора, които не харесват нещо, но не значи, че то е кофти. Просто едни хора харесват едно, други - нещо различно".

Иван Лечев разказва и за отношението си към попфолка. Анелия пък бе поканена да пее с финалиста от отбора на Иван Лечев.

"Това беше необходимо изискване на формата, за да няма дискриминация на жанровете. Това за пореден път доказа, че Радко може да се справи с всяка поставена задача. Толкова е талантлив, че няма граници. Но моето мнение е, че той трябва да стои далече от попфолка. Просто условията на този формат са такива, че не трябва да има пренебрегнати стилове, не трябва да има дискриминация. По тази причина и Камелия беше в журито, защото трябваше да има представители от всички стилове, които са популярни в дадена държава. Не можем да си затворим очите и да не признаем, че попфолкът съществува. Трябва да го включваме в такива формати, които се гледат от цялата държава".

Лечев не крие, че менторите в "Гласът на България" се сприятелили и дори излизали заедно на вечери. Няма предразсъдъци по отношение на Камелия, която е представител на попфолк жанра.

"Не бях изненадан особено, защото имам силна интуиция. Камелия и нейният приятел Цветин са много свестни хора. Приказвахме си, забавлявахме се. Готини хора са, които са си избрали това поприще, в което няма нищо лошо. Всеки има право да си избира с какво да се занимава. Водихме дълги разговори за здравословното хранене, защото са наблегнали над това, имат познания и могат много да кажат. Приятни и ползотворни разговори се получиха" - обяснява легендарният рок музикант.

По време на формата Камелия блесна с нова усмивка – сложи си фасети. Лечев признава за себе си, че не го блазнят подобни промени във визията.

"Аз ли?! Опазил ме Бог! Нежният пол е доста по-податлив на такива корекции. Повечето зъби в устата ми са здрави. Ходя редовно на зъболекар, който ме уверява, че няма нищо ново под слънцето и всичко ми е наред. Не виждам причина да се подлагам на подобно нещо. А дали усмивката ми ще е снежнобяла или слонова кост – това не ме занимава в момента" - казва музикантът.