"Аз не съм укривала доходи. На тези изнесени суми съм платила данък общ доход и осигуровки". Това заяви в интервю за БТВ фолк изпълнителката Ивана.

Миналата седмица тя беше осъдена от Бургаския административен съд да плати 45 000 лева данъци и лихви за свои недекларирани доходи от 2006 г. насам.

Според данъчните, през ревизирания период тя е печелила над 50 000 лева годишно, не се е регистрирала по ДДС и съответно не е плащала 20 – процентния налог. От счетоводната къща, която движи финансите на Ивана, твърдят, че ревизионният акт е неправомерен и ще бъде обжалван.

“Признавам, че това ме обижда, защото ние хората на изкуството понякога сме различни от останалите. Когато в един момент се намеся в такива битовизми като да изчислявам колко дължа...На мен каквото ми се каже просто го плащам. Не ме занимавайте с това, оставете ни да пеем”, заяви емоционално чалгаджийката, която е и треньор на таланти в шоуто “Гласът на България”.

И допълни, че “ние не сме извън закона, но има доста други неща, които органите трябва да свършат и с други хора да се занимават.”

Ивана съобщи, че нейните адвокати са обжалвали решението на магистратите в Бургас пред Върховния административен съд.

Според ревизионния акт на НАП, през периода 2006 - 2008 година певицата, е получавала хонорари от участия за десетки хиляди левове, но не е била регистрирана по ДДС и съответно не е плащала 20% -овия налог. Само през 2006 година декларираните приходи на известната чалга изпълнителка са били 76 хиляди лева. През 2007 година Ивана е спечелила черно на бяло 68 900 лева. Тъй като годишните й доходи са били над 50 000 лева, певицата е трябвало да се регистрира по ДДС, но не го е направила.

Средните хонорари на изпълнителката на „Пайнер" са скромни в сравнение с тези на нейни колежки. Ивана кърши снага и извива глас обикновено за 5 000 - 6 000 лева, но е регистриран и случай да заработва и до 8 000 евро на концерт на наши сънародници в чужбина.