Ивелина Колева зарадва почитателите на българската народна музика с втори самостоятелен албум “Добруджа на хляб мирише”, в който е включила 12 нови песни.

Интересното заглавие на този албум идва от фраза на текстопистката Полина Дакова, като израз на любовта и преклонението на певицата към родния й край. Ивелина Колева подготвя песните за новия си проект близо две години. Допълнително вдъхновение и самочувствие за работата по новия си проект певицата получи от Годишните музикални награди на телевизия “Планета”, където бе избрана за “Фолклорен изпълнител на 2015”.



И във втория си проект Ивелина Колева основно акцентира на авторски песни на фолклорна основа, самата тя е е участвала в създаването на 7 от песните: три песни са по музика и текст на певицата, две по нейна музика, а други две по неин текст. Ивелина Колева продължава да следва принципа си, който сподели в ефира на телевизия “Планета” при появата на дебютния си албум:

“Не искам да пея песен, която преди мен е пята от други изпълнители. Аз представям себе си и искам да бъде моя музиката”.



Едва три от песните в новия проект са народни: “Нивите големи”, “Ой, Минке, Минке” и “В горите на Македония”. Част от мелодиите, намерили място в албума “Добруджа на хляб мирише”, вече са познати на почитателите на фолклорните ритми от ефира на “Планета” и “Планета Фолк”.

Това са песните: “Добруджа на хляб мирише”, която пресъздава автентични моменти от жътвата, “Ой, Минке, Минке” – стара народна песен, обработена и осъвременена от Ивелина Колева, “Детелино, цвете мое” и “Чорбаджи Петко” - също съчетание от красива музика, хубав текст и завладяващи гледки. В албума си “Добруджа на хляб мирише” младата певица е включила дуета със своя колега Здравко Мандаджиев “Бате Василе”.



Интересна е историята на създаването на песента, която е по текст на Ивелина и музика на Здравко. Текстът е написан преди година от Ивелина Колева, като диалог между мъж и жена. Ивелина и Здравко са близки приятели и тя споделила с него желанието си да изпее дуетна песен, в която се дава пълноценна изява и на мъжкия, и на женския глас, като признала, че има и готов текст. Здравко се захванал с музиката и съвсем скоро се родила и мелодията.

В този албум Ивелина Колева няма дуетни песни със сестра си Преслава, но обещава още през есента да чуем нова дуетна песен на двете гласовити сестри.

Източник и сн.: Planeta.tv