Ивелина Колева и Преслава ще пеят на една сцена с някои от най-големите български звезди в концерта в подкрепа на опазването и реставрацията на Мадарския конник на 31 май в Зала “Арена Армеец”.

В грандиозния спектакъл, част от националната кампания “Ние обичаме България”, от музикална компания “Пайнер” ще се включат също Деси Слава и Славка Калчева. Тази благородна инициатива бе поводът Ивелина Колева да гостува в предаването COOL…T.



Певицата споделя, че за нея и сестра ѝ, поканата за този концерт е изключителна чест, защото като българи трябва да се стремим да запазим българското, за да се съхраним като нация. С Мадарския конник са свързани някои от ученическите ѝ спомени, когато са ходили на еднодневни екскурзии до различни забележителности в България:

“Това, което помня за Мадарския конник е, че този войн се свързва с велики имена от нашата история, но повечето легенди гласят, че това най-вероятно е изображение на Хан Омуртаг.”

Ивелина Колева разкрива, че е избрала фолклора, защото това е музиката, с която е закърмена още от много малка. Нейната майка изпълнява много добре народни песни и като деца със сестра й Преслава са слушали предимно народна музика:



“Чувствам силата си в тази музика. Тук умея да правя авторски неща и се чувствам по-борбена. Сестра ми избра пътя на поп фолка, но тя също е завършила народна музика и гъдулка.”

Ивелина Колева е изключително щастлива, че любовта към народната музика и българския фолклор се възражда. Във всеки български град има изградени народни танцови клубове и всеки желаещ може да се занимава с български народни танци:

“Това е много хубаво, защото така се запазваме като народ. България има нужда от това и затова говорят многобройните фестивали, в които е задължително да си облечен с народна носия.”

Певицата споделя, че и нейната дъщеря Виктория също е наследила музикалния талант на мама и леля, но сама се е насочила към поп музиката.



“От три години е в музикална школа, ходи на различни конкурси и има доста награди”, казва Ивелина Колева.

Певицата разкрива, че съвсем скоро ѝ предстои да заснеме две македонски песни, единствените останали без клипове от двата ѝ албума. Това са “Три молитви” и “В горите на Македония”. След това по традиция ще снима в родния си край новите си авторски добруджански песни.