В навечерието на Световния ден за борба с диабета (14 ноември) Ивет Лалова-Колио даде старт на тазгодишното издание на кампанията „Открито за диабета“. За четвърта поредна година най-бързата ни лекоатлетка е посланик на кампанията, организиранa от Sanofi България. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на диабет тип 2 и правилен контрол над заболяването като цяло. Ивет демонстрира кулинарните си умения и приготви любимата си закуска, подходяща както за здравословна диета, така и за хора с диабет, за да подчертае важността на хранителния режим за правилния контрол над заболяването.

„Всеки 11-ти човек по света има диабет. У нас над 450 хиляди българи живеят с това заболяване, като близо половината от тях не са диагностицирани. За тях здравословният и балансиран хранителен режим е особено важен. Хората с диабет са също като нас. Водят същия активен начин на живот и вероятно често им се случва да се хранят с приятелите си навън. Затова тази година с кампанията „Открито за диабета“ искаме да призовем ресторантьорите да добавят секция за здравословно хранене в менютата си и да посочат под всяко ястие в тази секция какво е съотношението на въглехидрати, мазнини и белтъци в грамове. Това би било полезно, както на желаещите да се хранят здравословно, така и на хората с диабет.“, обясни Ивет Лалова - Колио.


Диетологът д-р Мария Николова разясни, че няма разлика между балансирано хранене при здрави хора и хранителния режим на хора с диабет. Тя ни разкри, че най-лесният начин да се храниш здравословно е като следваш т.нар. „метод на чинията“, който достъпно визуализира видовете храни и в какво количество трябва да присъстват във всяко дневно хранене. Според него половината от храната в чинията трябва да бъде от въглехидрати (пресни сезонни заленчуци), една четвърт от пълнозърнени храни и останалата една четвърт от протеини (постни меса, риби, яйца или бобови храни).