Най-голямата звезда на българската лека атлетика за последното десетилетие - Ивет Лалова, призна, че планира да сложи край на кариерата си след Олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина.

В интервю за Нова телевизия европейската шампионка на 100 м от 2012 г. разкри, че мечтата й е да направи поне още едно голямо състезание, преди да се оттегли.

"Амбициите ми винаги са много високи. Нивото на 100 м и 200 м обаче се вдигна изключително много през последните 1 и 2 години не само на световно ниво, но и на европейско. Преди две години аз бях една единствена лидерка в Европа, сега се появиха толкова много млади момичета, с такива невероятни възможности и резултати. Става все по-трудно да се говори изобщо за финал на 100 м. Аз се шегувам, но той май няма да е шега, а ще стане реалност, че за влизане във финал на ОИ през следващата година ще трябва резултат от 10.80 секунди на 100 метра. Моите цели се променят, сега моята цел е друга. Искам да удовлетворя своя труд, да отида на Олимпиадата и да дам най-доброто от себе си. Нека не намеря място във финала, но да знам, че най-доброто ми бягане през този сезон е било точно там", заяви тя.



"Много тежи да планираш един край, да кажеш именно там ще сложа край. Иска ми се много да затворя кариерата си с един бум. С нещо голямо, с нещо силно, с нещо запомнящо се, но не съм сигурна пък дали след това няма да ми дойде още апетит, за да продължа. Затова засега съм поставила Рио като финал, но не искам да се ограничавам само до това. Наистина вярвам, че когато човек спре да изпитва наслада, спре да изпитва тази обич към работата си, той трябва да я смени с нещо друго", добави Ивет.

Най-добрата ни спринтьорка сподели, че никога не се е замисляла дали да сменя националността си и знае, че бъдещето й е свързано с България. "Прекалено съм свързана с България и това беше една от причините да не приема никога да се състезавам за друга държава, да сменя своето гражданство. Всички бяха сигурни, че след като се омъжвам за италианец, ще стана италианка, но за мен всеки тежи на своето място и смятам, че мога да продължа да давам на България, но вече под някаква друга форма. Не само на пистата, но и извън нея. Искам да помагам на спорта да се развива и смятам, че целият опит, който съм натрупала след 20 години в спорта, може да бъде полезен. Имам много идеи, но ги оставям засега, прекалено съм фокусирана все още върху пистата и се надявам до една година това нещо да се оформи", обобщи Лалова, пише ''Всеки ден''.