Иво Аръков е един от талантливите млади актьори в България. Роден е на 27 септември 1988 година в Белослав. Завършва НАТфИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. д-р Атанас Атанасов със специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър". Един от първите му филми е "Кецове". Аръков става популярен със сериала "Фамилията". В него той изгрява и става звезда. От няколко години Аръков е водещ на развлекателното предаване "Мармалад". Иво е част от новия български сериал "Съни бийч", който стартира на 21 февруари по bTV. Пред "България днес" актьорът даде специално интервю, в което говори за проекта, специално за читателите на вестника.


- Иво, разкажете малко повече за ролята си в новия сериал на БТВ "Съни бийч"?
- Моят персонаж се казва Младен. Той е пореден сезон спасител в хотела. Героят ми е човек на любовта, забавен, спокоен. Успява да намери обща дума във всяка една компания. Винаги има какво да каже. Направихме един сериал, който е на световно ниво. Това е моето мнение.
- В сериала работите с други млади актьори като Бойко Кръстанов, Явор Бахаров и други, с които сте приятели. Това помогна ли ви да се сработите по-лесно?
- Да, ние се познаваме още от академията. Това ни помогна при работата по изграждане на образите в сериала. Бяхме в много благоприятна атмосфера по време на целия снимачен процес. Имахме пълната подкрепя на сценаристите и режисьора. Получи се една добра комбинация.


- Как попаднахте в сериала?
- Срещнах се с кастинг-режисьора на проекта и се явих на пробите. Бях облечен много тежкарски. Носих и лещи на очите. Нямах сценарий пред себе си. Знаех само описанието на ролята. Характеристиката на персонажа ме грабна и наистина исках да изиграя тази роля. Имах монолог, който се получи много забавен. Имахме поредица от срещи и накрая ме избраха за ролята на Младен. По време на кастинга имах и други предложения, но избрах "Съни бийч", защото най-много ми допадна. Това е една романтична комедия, създадена според световните кино стандарти, с вълнуваща история и запомнящи се персонажи.
- Роден сте в Белослав, град, близо до морето. Всеизвестно е, че всеки млад човек работи по курортите ни през лятото. Вие имали ли сте период от живота си, в който да сте като вашия герой - спасител?
- Навремето, когато още не знаех с какво искам да се занимавам, изкарах курс за готвачи. И като всяко младо момче, което има нужда от пари, отидох да работя на морето. Наеха ме за помощник в кухнята, бях на 16 години и това беше първата работа в живота ми. След това бях сервитьор и барман. Истината е, че веднъж съм бил спасител, но само за няколко часа. Мой приятел, който работеше като спасител на басейн, ме помоли да го сменя за известно време. Бях облечен с емблематичните за тази професия червени шорти. - Най-известният спасител на света е Мич Бюканън от "Спасители на плажа". Взехте ли нещо от този марков персонаж за вашата роля?
- Имаме такава смешка в сериала. Младен, моят герой, не е гледал телевизия и не знае кой е Мич Бюканън. Надявам се "Съни бийч" да стигне по успех и популярност емблематичния за този жанр сериал "Спасители на плажа". Надявам се и моят герой да стане толкова разпознаваем, колкото е Мич. "Съни бйич" обаче не разказва за екстремения живот на спасителите, а за живота в един хотел в курорта Слънчев бряг и житейския път на четирима приятели. Главните персонажи попадат на кръстопът и всеки трябва да поеме в нова посока. Преди това обаче всеки от нас трябва да се изправи лице в лице със съдбата си, за да може да избере правилния път.


- Все повече големите ни телевизии правят български сериали. В пик ли се намира нашето кино?
- Намирам тази тенденция за изцяло позитивна. Това, че се създават все повече родни продукции може само да повиши качеството, както на ТВ, така и на кино проектите ни. За да вървим напред, трябва да има опити. За създаването на качествено телевизионно и кино съдържание са нужни сериозни инвестиции. Ние, българите, имаме таланти в областта на актьорското майсторство, режисурата, визуалните изкуства. Надявам се, че след време, ако продължаваме в този дух, ще достигнем до това ниво, за което се борим дълги години. Смятам, че "Съни бийч" е една много добра крачка в тази посока - ТВ продукция, която отговаря на най-високите световни стандарти.
- Колко далеч е българското кино от западното? Какво ни пречи да сме на едно ниво с тях?
- В много отношения, ние имаме всичко необходимо, за да бъдем на световно ниво. Най-големият проблем е, че у нас пазарът е малък, а киното е твърде рискован бизнес. В търгуването на борсата има по-малък риск. В САЩ се занимават с кино от 150 години и са се научили как от един непечеливш проект да направят така, че да излязат накрая на печалба. При нас все още не е така. Ако един филм в България се окаже на загуба, този, които го е направил, се отказва да влага пари повече в подобно начинание. Този урок трябва да научим и да усвоим. Смело заявявам, че в България има много талантливи хора. Въпросът е да се съберем и да направим един цялостен проект с визия за развитие на нашето кино.


- Станахте водещ на развлекателното предаване "Мармалад". Как попаднахте в шоуто?
- Когато започнах в "Мармалад" вече бях натрупал опит като водещ, но въпреки това бях притеснен. Радост Драганова ме убеди да дойда, като ми каза, че винаги ще ми помага. Така се й оказа. Чувствам се страхотно и на място в БТВ. Снимките са много лек и приятен процес. Гостите са много интересни и лъчезарни и често разказват забавни истории.
- През миналата години снимахте с турската суперзвезда Къванч Татлъту. Успяхте ли да научите нещо от него?
- Мога да кажа, че за малкото ни общи снимачни дни, успяхме да се опознаем повече като хора, а не като професионалисти. Към края на снимачния цикъл, който за мен продължи един месец, турските колеги казаха нещо, което истински ме трогна. Признаха ми, че съм истински професионалист и са удивени от дълбочината на моя актьорски талант.
- Кой е любимият ви образ?
- Доскоро това беше персонажът ми във "Фамилията" - Тони. Гордея се много с този сериал, тъй като тогава бях много млад - на 22-23 години, а героят ми бе на 35 години. Смятам, че тогава надскочих себе си. Хората не знаеха, че съм толкова млад, мислеха, че съм на възрастта на моя герой. Когато им казвах, че съм значително по-малък, не вярваха. От днешна гледна точка, бих казал, че Младен от "Съни бийч" също е образ, който ми е любим, защото това е първата ми комедийна роля и се надявам зрителите да я харесат, колкото я харесвам и аз.
- Живеете в Русия няколко години като дете. Правите ли опити да играете в тамошна продукция?
- Много е трудно, тъй като Русия е извън Европейския съюз и те залагат на местни актьори, не искат много чужди. Навремето трябваше да играя в руски проект, но не се случи. Сигурен съм, че много от руските продуценти ме знаят и могат да ме намерят.

снимка:pr