Иво Аръков е роден на 27 септември 1988 г. във Варна, детството му преминава в Белослав. През 2011 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ, в класа на проф. д-р Атанас Атанасов.

Играе в редица театрални постановки. Близо три години бе в трупата на МГТ "Зад канала". Има силен дебют в киното във филма "Кецове", играе и в сериалите "Фамилията" и "Четвърта власт". Иво Аръков влезе в Независимия театър, който бе учреден преди дни в София.

- Иво, какво те накара да се съгласиш да участваш в новата театрална сцена - Независим театър?
- Фактът, че в него ще има собствен художествен съвет, ще се организират конкурси за независими проекти, международни копродукции и такива със столични и извънстолични театри. Не на последно място ме привлече и създателят на театъра Слав Бойчев.

- Любовта ви с Мика Стоичкова ли бе причината да напуснеш театъра цяла година?
- Не, тя няма нищо общо с това. Просто се изморих. Реших да направя тази почивка за себе си, защото не бях спирал от 2007 г., когато влязох в НАТФИЗ. Още във втори курс вече бях на сцената на Народния театъра и оттогава не спрях - сериали, постановки, снимки, отворих заведение. В един момент усетих, че вече не ме радва това, което правя, и спрях. Сам си го наложих, за което не съжалявам. Тогава пътувах, изпълних една от мечтите си. И ето вече съм готов с нови сили за нов старт.

- Какво прави Мика?
- Щастлива е, говорим си постоянно. Не съжалявам, че взех решението да се дръпна временно, лично аз преживях своя катарзис. Сложно е да си имаш...

- ...богата приятелка?
- Тя не е богата, богат е баща й. Но не поддържаме връзка с него, а помежду си. Но много хора се намесиха между нас и създадоха интригата.

- Защо не се пребори за любовта си?
- Ами защото имам достойнство и ми писна да чета, че аз съм бил хубав, тя не, не съм я заслужавал, бил съм с нея заради парите. Злословието срещу нас ме притесни, защото ми беше важно мнението на родителите й. И реших да се дръпна. Аз съм постигнал всичко в живота сам и с честен труд, изстрадал съм го, за да ме наричат сметкаджия.

*Непознатата девойка не му е гадже - Позволил си на интригантите да ви разделят.
- Не е така! Има преживявания, които са твърде тежки една душа да ги поеме. Като се дръпнах за известно време, реших, че никой няма да пострада от това. Но с Мика никога не сме слагали край на отношенията си. Затова се събираме, но далеч оттук. Същото го мисля и ако имам друга сериозна връзка - само навън ще покажа жената, с която съм. Защото държавата ни не е узряла да приеме нормално известните си личности.

- Ситуацията с раздялата на Асен Блатечки и Диляна Попова е същата, нали?
- Да. И докато снимахме "Фамилията" и те ме питаха: "Какво става?", отговарях: "Ами същото като с вас, братче." По това време излизаха разни неща за мен и Мика, аз едва се съсредоточавах в репликите и това ме затормозяваше.

- Защо не ги опроверга?
- Не съм спирал да го правя. И се получава обратното - ако се обадя - защо съм се обадил, ако не - защо не съм се обадил.

- Злословието те раздели и с Мариус?
- Да, поредната интрига. Сега изключително се дистанцирам от него.

- В интервю той каза, че ти "давал хляб" и щял да те направи звезда?
- Да ми даде хляб? Аз в този театър работих за твърде малко пари, звезда ме направи Едуард Олби, който ме избра за неговото представление "Козата, или коя е Силвия", Пинтър, Ибсен! Работих с Явор Гърдев, един от най-великите режисьори в България, с Галин Стоев, Мариус не ме е направил звезда. Безспорно и той е талантлив, дори бих отишъл да го гледам, но без да разбере, че съм в публиката. Вече почнах да се пазя от всички вмешателства.

- Но не можа да се опазиш от момиче, с което се целуваш на снимка?
- Ха-ха-ха. Бях в това заведение с познати. Дойде това момиче и искаше да се снимаме заедно. Докато се нагласяваме, тя си изпусна нещо, наведох се и в този момент тя ме целуна. В това време приятелката й снимаше. После ги помолих да изтрият снимките. Не го направиха и разбрах "новината" рано сутринта от приятели. Не познавам девойката, за първи път я виждах.

*Иво и Мика имаха бурна връзка   - Виждам, че си с брекети, повлия ли ти съветът на д-р Енчев да си оправиш зъбите?
- Отдавна трябваше да го направя, защото ми пречеше на говора.

- Пишеш ли още стихове?
- Не съм спирал. Преди време мислех да издам стихосбирка. Помагаше ми жената на покойния Коко Азарян - Валя Радинска. Но като видях какво издава на пазара Любен Дилов-син - книгата си "Хуйко", и си казах, че сега не му е дошло времето. Винаги се вслушвам в интуицията си. Отлагам неща, защото не искам да станат посредствени, да станат току-така... защото току-така и... животът си преминал току-така.

- Този Независим театър, който се създава, не е ли реална конкуренция на друга самостоятелна единица - "Трите мечки" - Вергов, Бахаров и Карамазов.
- Ха-ха-ха, не е добре така да се противопоставят нещата. Разбира се, че може и така да се каже, но най-важното от всичко е да се вдига летвата с добри представления, от които всички имаме полза (киха и казва: "Явно, докато ги споменавам, и те ме споменават, дай Боже с добро", смее се).

- Съгласен ли си с твърдението, че актьорите пред пенсия "не пускат кокала" на новите след тях?
- Затова е пример моят проф. Атанасов. Иска ми се, като остарея, и аз така да помагам на тези след мен. Трябва да я има тази приемственост, то е като метафората с реката, която се движи. Заседи ли се в едно положение, става на блато. Притеснява ме, разбира се, това, че не се дава път на младите и това е една от причините да съм в Независим театър. Много ми се иска и на мен да правим този т.нар. комуникативен театър, който да няма общо с халтурата.

- На хонорар ли ще играете, като се самоиздържате?
- Не знам. Парите са последното, за което мисля. Най-важно е, че зад идеята не стоят мутри и не се "перат пари".

- Алчността те измори и в киното.
- Да. И това е в резултат на факта, че в момента почти не се снима у нас. Получава се така, че повечето кандидати, за да вземат субсидии, се борят не за продукт, а за усвояване на средства.

- Ти самият имаше идея за сценарий?
- Не съм го казвал, откъде се знае? Ами имам, но нямам все още самочувствието на продуцент. Има време и за това.

- Не е ли време актьорите да изкарват повече на сцената, а не като раздават пари по телевизията и са водещи?
- Така е, но това не се случва именно защото в момента не се снимат филми, от които се изкарват пари. По-важен е моментът с какво занимаваме хората. Лотарийните предавания не са проблемът ни, проблем ни са интервютата с някакъв Джордано примерно или предаването на Николета. Присъствието й опростачва. Не може в национална телевизия да даваш път на такова предаване. Имам чувството, че цялата държава деградира по някакъв начин духовно.

- Но рейтингите показват, че това се гледа.
- А защо се гледа? Защото друго не дават, затова! Не съм съгласен да се излъчват само турски филми! Защо няма български? А то, Николета - от телевизия "Планета"! Знаете ли, когато бях във "ВИП брадър", се запознах с Кали, фолкпевицата. Не харесвам тази музика, но самата певица ми допадна. Има някакъв странен парадокс в нашия живот - хем не можеш да ги приемеш тези хора, хем ги разбираш. Става така, че критикуваш комерсиализацията, но искаш да си част от нея и обратното - смяташ се за част от елита, но всъщност си навън в кашона. И живееш там. Но все някой трябва да го започне този процес на ограмотяване на нацията. Иначе в цялото си безнадеждие ще продължават да напускат младите хора родината ни, за да мият чинии другаде. На мен ми омръзна от глупави хора на умни постове и от това умните хора да са на глупави позиции.

Интервю: Лили Ангелова, ''България Днес''