Проблемът е, че по-голямата част от медиите са се обърнали с лице към властта, което означава, че към читателите остават насочени задните им части, заяви писателят и сценарист в “Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов в интервю за БГНЕС.

Общо взето има два варианта – или си обърнат с лице към читателите, или към властта, каза Иво Сиромахов. “За съжаление напоследък виждам, че повечето от медиите предпочитат да се обърнат към властта и от това губят. Това е причината, според мен, да падат толкова тиражите на вестниците и хората все повече да търсят алтернативни източници на информация, най-вече интернет“, каза той.

“Основното нещо за едно сатирично шоу като нашето е то да осмива властта. Няма как ти да бъдеш официоз и едновременно сатирик. По комунистическо време имаше такъв парадокс – вестник “Стършел“ беше орган на ЦК на БКП. Получаваше се абсолютен нонсен, защото не може да има държавна сатира, не може да има официозна сатира. Нормално е за шоу като нашето да бъде в сложни отношения с властта.

И за всяко нещо, което правим, си даваме сметка за последствията от това и че няма бъдем обичани и харесвани от министрите. В последното си интервю по бТВ премиерът дори заяви, че ако зависело от него, шоуто можело да бъде приключено, но той считал, че това не било демократично. Дори фактът, че такава мисъл му минава през главата, означава, че нещата са тревожни, защото в една демокрация в крайна сметка министър-председателят не може да спира предавания и да влияе на медиите, не би трябвало изобщо да си го помисля“, смята Иво Сиромахов.

Според него тревожна е некомпетентността, която сега се забелязва във всички нива. Некомпетентността в администрацията, която в крайна сметка се отразява на всички процеси.

По думите на сценариста и писател в България няма така ярко изявени структури на гражданското общество, няма ярки изразители на обществените настроения и недоволства. Почти всички протести през последните 5-6 години се свеждат до едно 20-ина човека, които отиват с неясни искания. Нито студените са такава сила, каквито бяха през 90-те, нито профсъюзите, твърди шоуменът. И по този начин нишите, които се оказват свободни пред тяхното шоу за заемане, стават все по-широки. И те в един момент поемат освен функциите на сатирично шоу и функциите на някакъв обществен глас.

Ние направихме този проект с чужденците, за да научим нещо повече за самите нас, казва Иво Сиромахов за шоуто с чужденците, които живеят в България. Защото човек трябва да се поглежда понякога отстрани, за да види какъв е, трябва му странично мнение. Те гледат по различен начин на това, което се случва с тях тук, но има и нещо общо в отношението ни към нас, българите, каза Сиромахов. Вие, българите сте много сърдечни хора, много бързо се сприятелявате, но сте завистливи и имате много дупки по пътищата. Това бяха трите неща, които обединяват впечатлението на чужденците за България, каза сценаристът и член на журито на това шоу.

Датата 24 май има значение за нас, каза Иво Сиромахов. “Това е най-хубавият български празник. И в крайна сметка аз се радвам, че напоследък хората започнаха да си го отбелязват така по-интимно, без тая помпозност на манифестациите, демонстративни неща, без заря. Мисля, че 24 май е по-скоро празник на семейството, на хората, които интимно усещат нещата, защото азбуката освен, че е нещо дето дядо Вазов казва: “И ний сме дали нещо на света“, но тя е нещо дълбоко интимно за нас – езикът, писмеността, думичките, с които си говорим“, казва Иво Сиромахов.

източник: БГНЕС