"Изгониха Мариан Вълев след една от репетициите на "Майстори" по Рачо Стоянов, защото не става за постановката.

Това е истината и не е вярно, че сам се отказал, защото не "чувствал" пиесата на режисьора."

В това са категорични колегите на актьора Мариан Вълев, който преди дни напусна Народния театър "Иван Вазов" с гръм и трясък. Актьорът предпочел да работи с Гочев и Митовски в техния нов филм "Ускорение", който ще се излъчи скоро по Нова тв, гласи официалната информация за напускането на Куката.

Истината обаче е съвсем друга. Колегите на Вълев имали проблеми със сработването с него и нежеланието му да се "раздава" в играта на сцена. "Той и без това имаше колебание да се завърне на сцената и вероятно е имало защо. Колеблив е, плюс това не си пасваше с никого от нас", категорични са колегите на Куката.

Повече от месец те репетират "Майстори" по Рачо Стоянов под режисурата на известния режисьор и художник Петринел Гочев. Самият той първи поканил за роля в пиесата Мариан, но не очаквал, че трупата така ще го "бойкотира". Това принудило самия Вълев да си тръгне, като използвал точния момент със снимките на новия филм на Гочев и Митовски. Корифеите в професията веднага му обещали, че ще е сигурна звезда в образа на топченге. Куката се поблазнил и от идеята, че ще се запознае с избрани актьори от Италия, Франция, Израел и САЩ.

През 90-те Мариан се разписа в Театър 199 в "Изгори го", където маестрото на седмото изкуство Христо Христов го покани за атрактивен дует с Влади Въргала.

След като се завърна от САЩ, Вълев го удари на филми, но после направи моноспектакъла "ВИП" по Ерик Богосян. Зрелището имаше успех, особено сред фенките на Куката.