Победителят в „Ръкописът” , телевизионното състезание за дебютен роман на БНТ1, вече превзе книжарниците с книгата „Аз още броя дните”.

Само преди месеци Георги Бърдаров впечатли безусловно журито и публиката на първото писателско риалити в България, а тепърва очакваме романът му да пожъне много успехи не само в страната, но и извън граница.

Георги Бърдаров е любимец на аудиторията още откакто разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът” стана един от най-споделяните текстове в социалните мрежи преди 3 години. Сега с романа „Аз още броя дните” той засяга един от най-болезнените периоди в Балканската история – кървавата етно-религиозна война в Сараево. На фона на обсадата на града през 1993 г. се развива личната трагедия на Давор и Айда – християнин и мюсюлманка, които трябва да намерят начин да останат заедно във време, в което доскоро живели в мир хора се обръщат един срещу друг.

Историята на Давор и Айда е вдъхновена от истински събития – трагедията на Адмира Исмич и Бошко Бркич, в последствие наречени от медиите „сараевските Ромео и Жулиета”. На 19 май 1993 Давор и Айда правят планове да избягат от обсадения град през моста „Миляцка”. На фона на ужасяващите часове, които двойката прекарва в чакане на подходящия момент – половинчасовата почивка на снайперистите привечер, се разказва историята на цяла една любов и цял един живот – едновременно толкова подобен на всички останали сараевски истории, но и толкова различен със силата на човешкия дух. Дух, който увековечава любовта. Паралелно с историята на двамата влюбени се разказва и съдбата на български университетски преподавател, който пристига в Сараево в наши дни, за да се срещне с преводача на книгата си. Двамата заговарят за войната и стари спомени скоро започват да излизат на повърхността. Нощта на бягството на Давор и Айда се оказва съдбоносна, както за влюбените, така и за тях двамата двадесет години по-късно.

Георги Бърдаров е университетски преподавател по география, част от управителния съвет на Българската федерация по петанк и писател. „Аз още броя дните” бе избран за победител в телевизионния формат „Ръкописът”по БНТ1 – първото българско риалити за писатели. В чест на събитията, споменати в книгата, премиерата на романа ще бъде тази седмица, на 19 май 2016 г. – двадесет и три години след съдбоносната нощ, в литературен клуб „Перото” в НДК.