Казват, че „който е преминал море, в река няма да се удави.” А „„ФУРИЯ“ в Атлантическия океан.

Дневник на две прекосявания на ветрила” разказва историята на две успешни плавания из Атлантическия океан, извършени от ветроходната яхта „Фурия” и нейния екипаж.

Поводът е участието на яхтата в в Atlantic Rally for Cruisers (ARC) – ежегодното събитие по прекосяване на Атлантическия океан с ветроходни яхти със стартова точка Лас Палмас, Гран Канария и финиш Родни Бей на карибския остров Санта Лучия.

През 2015 година първото българско участие в ARC завършва с победа. Ветроходците Румен Котов, Диан Зайков и Михаил Копанов с бургаската яхта „Фурия“ финишират първи в своя клас – Cruising F и на 29-то място сред близо 200 участвали съдове.
Шпикерът Румен Котов пресъздава на достъпен език битката си с вълните, а спомените на екипажа от отплаването на „Фурия” от пристанище Созопол през краткия престой в Лас Палмас и Санта Лучия и някои от по-южните малки Антилски острови до Родни Бей ще ви оставят без дъх и ще ви потопят в тънкостите на мореплаването.

ARC е най-мащабното презокеанско ветроходно събитие в света, с първо издание през 1986 г., и събира повече от 200 ветроходни яхти от най-различен вид и размер. Разстоянието е около 2700 морски мили, които се прекосяват без прекъсване. Обратният преход е с около 600 морски мили по-дълго а и периодът за извършването му е доста по-кратък – от май до юни.
Да благодарим на Нептун и на „Фурия“!