Арт център Юзина стартира официално с изложбата BREAKTHROUGH („РАЗЧУПВАНЕ”), която ще бъде открита на 20 ноември от 19:00 часа в закрития атриум на бизнес сградата Сердика Офиси на бул. Ситняково 48.

Изложбата може да бъде разгледана от всички ценители на съвременното изкуство  до 8 декември.

“Чрез изложбата BREAKTHROUGH, или разчупване/пробив в превод от английски език, галерия „Юзина” обявява своята трансформация в Арт център Юзина. Новият ни фокус ще бъде поставянето на акцента върху идеите и хората, а не върху границите и местата. Оставаме верни на мисията да служим като “електрогенератор” за съвременното изкуство и желанието да работим в единомислие и синхрон с различни екипи и културни институции.”, обяви Десислава Монева, основател и директор на Арт център Юзина.

Проектът BREAKTHROUGH с куратор д-р Вержиния Маркарова се осъществява в партньорство с Националната Художествена Академия и е част от научно изследване на Арт център Юзина, реализиран чрез методологията на творческия процес в сферата на визуалните изкуства. Представени са оригинални художествени инсталации предимно от текстил и рециклирани материали. Изложбата е дело на 10 автора – водещи преподаватели и техни студенти. 

Целта е да бъдат изследвани границите на човешкото възприятие чрез разчупването на всичко, което сме приели за константна даденост. В контекста на социално-политическите процеси в нашата държава и по света все повече се улавя необходимостта  идеите на изкуството да се доближават до широк кръг от хора и да стават достъпни в общуването си.

Избраните 15 инсталации визуализират проблематиката, върху която работи екипът на Арт център Юзина:

- Георги Янков (НХА) ще видим отново, служещ си с основното оръжие на авангарда – “визуалният виц”, както Свилен Стефанов го определя – автор, който балансира между сериозното и шегата по брилянтен начин.

- Проф. Анна Бояджиева (НХА) е представена с инсталация от екоматериали, чрез които изследва идеята за различните реалности на материите, като ги поставя в непривичен контекст и изследва способността им да носят нов смисъл и идея.

- Вержиния Маркарова (НХА) – внушава чрез работата си, че в изкуството няма граници и убедително разчупва всички клишета. Тя беше един от избраните автори, които участваха в мащабна изложба преди месец в китайския културен център “Ханджоу” на текстилното престижно триенале и нейна работа стана притежание на “Джъдзянг Арт Музеум”.

-  Яна Калчева, студентка в Националната Художествена Академия, представя инсталацията “Периоди”, с която миналата година печели голямата награда за най-добър дипломен проект сред бакалаврите в полза на колекцията на известна банка. Яна създава висящи във въздуха, докосващи земята или струпани и лежащи върху нея, цветни вериги. Те са символ на бързо променящите се етапи от живота ни, понякога разхвърляни, понякога синхронно свързани.

В изложбата BREAKTHROUGH са включени също текстилни произведения на Станислава Стоянова, инсталации на студентите Ива Симеонова, Елина Михайлова, Ива Генчева, Габриела Миланова, Стела Гечева, Стефания Крумова и видеоарт проект на Расим.