Фондация „Пилар и Жоан Миро“ и Институтът за балеарски изследвания (IEB) представят в София избрани произведения, създадени в ателиетата за графични творби на Жоан Миро в Палма де Майорка.

Изложбата включва пет проекта, реализирани през последните 20 години от художниците: Волф Фостел (Wolf Vostell), Уейн Кротърс (Wayne Crothers), Демокрасия (Democracia), Антонио Миралда (Antonio Miralda) и от младия творчески тандем Патрисия Гомес (Patricia Gómez) и Мария Хесус Гонсалес (Maria Jesús González). Освен това ще бъде показан пълният творческия процес - макет, матрица и проверка на състоянието - на серия IX „Els Gossos“ , която Жоан Миро изработва в тези ателиета.

Изпълнявайки желанието на световно известния художник ателиетата да бъдат платформа за творчество, след като отварят врати през 1994 г., през тях преминават много признати, както и млади художници от Испания и от други страни. Те разработват творчески проекти и създават произведения, който стават част от колекцията на фондацията от Палма де Майорка.

Изложбата е показвана в галерия Krejisa в рамките на Международното биенале на графиката в Любляна от 14 септември до 24 ноември 2013 г., в Институт Сервантес във Виена, в двореца Палфив в Братислава и в Институт Сервантес в Прага. След София тя ще отпътува за галерия „Форум“ в Загреб и други европейски градове.

Изложбата се организира със съдействието на посолството на Кралство Испания в София, Националния музей на българското изобразително изкуство, Тур Испания, фондацията „Пилар и Жоан Миро“, Общината на Палма де Майорка, Института за балеарски изследвания и правителството на Балеарските острови.

Изложбата можете да видите до 15 юни 2014 г. в Националния музей на българското изобразително изкуство.