На 13 октомври от 18:00 ч. в София ще бъде открита фотографската изложба „Сицилия. Хроники на последния пейзаж“ на Ецио Ферери.

Мястото е изложбената зала на Столична библиотека в София на пл. „Славейков“ 4. Ще бъдат изложени около четиридесет цветни и черно-бели фотографии, изобразяващи сицилиански пейзажи, заснети през последните тридесет години. Откриването ще завърши с коктейл. Изложбата е организирана от Италианския културен институт в София съвместно със Столична библиотека в София, Службата за спорт, туризъм и изкуство на област Сицилия, Галерия „Х3“ в Палермо и Италианската търговска камара в България. Изложбата ще може да бъде посетена до 25 октомври.

Ецио Ферери има достойна за уважение художествена биография и е считан за виден представител на съвременната италианска пейзажна фотография. Роден е в Сицилия през 1955 г., живее и работи в Палермо. Занимава се с фотография от началото на седемдесетте години. Имал е самостоятелни и колективни изложби в Италия и в чужбина. Неговите фотографии красят многобройни художествени книги, публикувал е в италиански и чужди списания. Работи в сферата на фотографията за визуалната комуникация. Преподава Фотография в Академията за изящни изкуства във Фоджа и Дигитална обработка на образа в Университета в Палермо.

Заедно с фотографската си изложба, Ецио Ферери ще изнесе лекция за професионални фотографи и любители на 14 октомври от 19:00 ч. във Фотосинтезис Арт Център на бул „Васил Левски“ 57. Лекцията е организирана от Италианския културен институт в София съвместно с Българската фотографска академия.

С намерението да предизвика диалог с публиката, Ферери ще започне лекцията си с прожектирането на няколко фотографии, които са част от изложбата, за да ги обсъди заедно с участниците. Той ще обясни личното си интерпретиране на пейзажната фотография и ще продължи с анализа на други свои работи. Накрая ще отговаря на въпросите на присъстващите.