През 2012 година Огняна Серафимова стана единствената жена с номинация за награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”.

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

Номинацията си Огняна заслужи за огромното си творческо въображение и усет към детайла, за креативността си и за силно развития си личен и неподражаем художествен почерк в работата по спектаклите „Посещение при бащата” и „Куклен дом” с режисьор Крис Шарков.

По време на официалната церемония-концерт, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян връчи на изтънчената сценографка специалната награда на Фондацията и на банката под формата на красива стъклена статуетка. Престижната институция традиционно подкрепя младите герои в изкуството и Огняна Серафимова получи покана да реализира свой проект в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, резултат на която е тази изложба.

Откриването е днес от 18:30 ч. – два дни  преди международния ден на театъра и непосредствено преди официалното обявяване на номинираните творци за Награда за изкуство «Стоян Камбарев» 2013.

Името на изложбата „Махина – тайни от Кутията“ подсказва на зрителите, че ще могат да се докоснат до магията на театъра, надниквайки зад кулисите. Deus ex machina на латински език означава „бог от машината“ и е калка от гръцкото „από μηχανής θεός“, (произнасяно „апо механес теос“). Произлиза от древногръцкия и римския театър, когато някой бог или повече богове били спускани с помощта на кран (механе) на сцената, за да сложат край на безизходна ситуация. И така, „бог идва от машината“.

„Махина – тайни от Кутията“ проследява творческите търсения на Огняна Серафимова в областта на сценографията, пърформанса, живописта, инсталацията и интерактивния костюм. Авторката представя снимки от постановки, костюми и свой художествени произведения.

Сред представените театрални проекти в УниКредит Студио са „Крал Лир“ на Пловдивския Драматичен театър „Николай Масалитинов“ и  „Вълшебното огниво“ на Варненския куклен театър. И двете постановки са номинирани за Наградите Икар 2013.

Огняна Срефимова  е завършила  Национална художествена академия със  специалност  „Сценография“ през 2007 г. Две години по-късно взима  и магистърска степен „Сценография за куклен театър“ през 2009. Възпитаник е на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, Варна. В творческата си биография тя има 14 театрални и филмови проекти, участие в над 10 общи изложби и 7 номинации и престижни награди.

Изложбата „Махина  – тайни от Кутията“ е отворена за публиката от 25 март до 25 април 2013 г., без вход.

Работно време на галерията:
10:00 - 18:30 часа от понеделник до  петък
10:00 - 17:00 часа в събота