Избрани картини на Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро от колекцията на „Юзина”, ще бъдат показани извън пространството на галерията до края на юли, съобщи арт директорът Десислава Монева.

Това ще се случи в „А Фиори” в центъра на София, ул. Московска 3, на метри от галерия „Юзина”.

Сред произведенията на изкуството са първото издание литографски печат от 1989 г. на оригиналната картина на Салвадор Дали „Меката Мадона” /Soft Madonna/, възпроизведено от майстор хромиста Винченцо Салерно.

    *Първо издание литографски печат от 1989 г. на оригиналната картина на Салвадор Дали „Меката Мадона”

Марк Шагал ще бъде представен с “Цикъл Хиляда и една нощ” – серия литографии, създадена на основата на персийски и арабски басни, обединени в общо заглавие. Тя е удостоена с графичната награда на Венецианското биенале през 1948 г., а също така представлява и първи опит на Шагал в цветната литография.

"Четири приказки от Хиляда и една нощ" илюстрират различни аспекти на любовта, като например отделянето на влюбените и тяхното повторно съединяване, както и смисъла на смъртта. Самият Марк Шагал е претърпял загубата на собствената си много обичана жена малко преди изпълнението на тези цветни литографски отпечатъци. Така участието на художника в този проект придобива още по-лична заинтересованост. Шагал споделя, че тази серия от литографии,  е "неочаквана, ориенталска, кръжаща между Китай и Европа", и че всяко изображение "притежава цялата простота и неусложнена магия на самите приказки."

   *Литографии на Марк Шагал от “Цикъл Хиляда и една нощ”

Двете работи на Хуан Миро са създадени през 1975 г. и са част от поредицата му от 22 литографии,  илюстриращи книгата – Maravillas con Variaciones Acrósticas en El Jardín de Miro /”Чудеса в различни акростихове в градините на Миро”/ от Рафаел Алберти. Брилянтно изпълнени и отлично наситени с цветове, това са едни класически сюрреалистични работи, създадени от Хуан Миро. Присъщ в състава им е контролираният хаос със серия от цветни мрежи, подобни на модели, които експлодират в безброй криви линии и пъстра форми. Основните цветове – червено, синьо, жълто и черно, доминират състава с акцентирани тонове на зелено, лилаво и оранжево.

*Литографии на Хуан Миро,  илюстриращи книгата ”Чудеса в различни акростихове в градините на Миро”

Снимки: Архив на галерия „Юзина”