Изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) „Картини от фронта“ ще бъде открита в Прага – Български културен институт, на 15 октомври 2014 г. от 18.00 ч.

В изложбата са представени 37 художествени произведения на най-популярните и изтъкнати майстори на четката, обединяващи българските и европейските традиции в изобразителното изкуство – Александър Мутафов, Атанас Михов, Борис Денев, Владимир Димитров – Майстора, Димитър Гюдженов, Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Константин Щъркелов, Никола Танев, Петър Морозов, Станьо Стаматов, Стоян Райнов, Христо Йончев – Крискарец, Яким Банчев и Ярослав Вешин.

*„Български войник“, худ. Станю Стаматов, акварел

Творбите, включени в изложбата, са рисувани по бойните полета на Балканските (1912 – 1913) и Първата световна война (1914 – 1918). Някои от художествените произведения са документален разказ за войната, който проследява бойния път на българската армия, за ежедневието ú, за духа на хората на фронта.

Художниците, чиито творби са част от „Картини от фронта“, са завършили или са специализирали в престижните художествени академии в Париж, Мюнхен и Москва. В Балканските войни (1912 – 1913) част от тях са мобилизирани, а останалите постъпват в българската армия като доброволци и рисуват на фронта. В Първата световна война (1914 – 1918) те получават статут на военни художници към Щаба на Действащата армия или към отделни дивизии и полкове. Картините им гостуват в Берлин, Париж, Виена, Мюнхен, Венеция, Рим, Женева, Лозана.

*,,Миноносците „Храбрий“ и „Шумний“ в бой, 1915 г“., худ. Александър Мутафов, акварел

Националният военноисторически музей има уникалната възможност да съхранява, почти всички произведения на военните художници.

Изложбата може да бъде посетена до 14 ноември 2014 г. в Българския културен институт в Прага.

*„На нож. Боят при Селиолу, 1912 г.“, худ. Ярослав Вешин, акварел