На 26-ти ноември 2014 година, сряда, от 15:30 ч. в Общинския културен институт „Музей за история на София” на ул. „Екзарх Йосиф” 27 (сградата на Централната баня), под патронажа на Президента на Република България - г-н Росен Плевнелиев, българският производител на ръчно изработени килими „Хемус” ООД ще представи изложба.

Тя ще се състои от 15 текстилни композиции, изработени от тъкачки, обучавани в тънкостите на тъкаческото изкуство, по авторски произведения на художника Робърт Баръмов от колекцията му „Балкански приказен реализъм“.

Тъкачките, изработили текстилните експозиции, са част от проект за обучение на жени в неравностойно положение за придобиване на тъкачески умения, осъществен с финансовата подкрепа на фондация „Тръст за социална алтернатива”. Мисията на фондацията е да създава възможности за прекъсване на цикъла на бедността сред икономически уязвими общности, с цел повишаване на икономическата независимост на тези групи и просперитета на цялото общество.

Подобна изложба се провежда за първи път в модерната история на тъкачеството в Европа. Сложността на изработката изисква прецизност както на цвета, така и на тъкаческата техника. Част от текстилните произведения съчетават над 150 цвята, а броят на възлите в петнадесетте експоната варира от 480 000 до 780 000. Всеки експонат е уникален, тъй като е ръчно изработен, и включва частица от индивидуалността на всяко произведение на художник Баръмов.

Експозицията показва стремежа към новаторство и увереността, че икономическият просперитет е възможен във всеки един район на страната ни чрез постигането на синергия между традиция и култура. Инициативата получи подкрепата на българските институции в лицето на Президента на Република България и община София и уверение, че малкият бизнес има възможност да постави стабилни основи на един по-мащабен план за откриване на нови работни места и развитие на креативните индустрии в Родопите.

Тази изложба ще ни пренесе в епохата на вековни български приложни традиции, които по най-непредсказуем начин присъстват и в дворците на най-елитната европейска аристокрация като принц Чарлз, Кралица Беатрикс, музей Албърт и много други. Чрез това събитие организаторите търсят съпричастността на обществото и колекционерите на изкуство. Експонатите ще могат да бъдат закупени, като средствата ще послужат за учредяването на фонд за обучение, устойчива заетост и интегриране на граждани от малцинствата и жени в неравностойно положение, живеещи в малко заселените региони на Родопите.