Изложба с фотографии на влюбени хора от един и същи пол беше открита в Националния дворец на културата - полуетаж Запад, снощи, на Международния ден на толерантността.

Официален старт на проекта “Двойки” даде директорът на НДК – Мирослав Боршош и автора й – фотографът Темелко Темелков.

“Преди да имам удоволствието да открия тази изложба ще кажа, че сме съпричастни към трагедията която се случи на Париж и на Франция. Защото, когато нахлуят въоръжени и избият хора в концертна зала в Париж, сякаш се случва в нашите зали. Не смятаме, че това е „там някъде”. За нас Париж е символ на свободните творци”, започна Боршош.



“Днес Дворецът ще е осветен в цветовете на толерантността. Благодаря ви, че сте тук на тази изложба. Това не е изложба за различни, тя е за любовта. За това как мъже обичат мъже и жени обичат жени. Простичко е. Любов е. И аз, и екипът ни искаме да живеем в страна, в която когато кажа, че съм хетеросексуален това да е толкова нормално, колкото, когато един мъж или жена каже, че не е. Искаме да живеем на място, където спокойно и открито може да правим и да казваме нещата, които мислим. Много ми се искаше да не казвам, че на тези фотоси има смели хора, искаше ми се да кажа, че са просто хора, които се обичат. Искаше ми се да не се налага да казвам, че Темелко е смел артист и че екипът ни е смел, затова че организира тази изложба. Но се налага. И затова искам да поздравя всички за смелостта им. Все още има хомофобия, липса на разбиране, нетолерантност, злоба и жестокост. Но тази изложба е от онези стъпки, които ще променят това”, категоричен беше директорът на Двореца.



“Много благодаря лично на г-н Боршош и на НДК, защото без тях тази изложба нямаше да я има. Нито пък щеше така да свети тази сграда днес. Това говори, че сме се развили във времето и че сме готови да правим крачки. За мен най-важното нещо на този свят е любовта. Без нея няма смисъл да съществуваме. Любовта е това, което ни кара да живеем наистина. Много съм благодарен на всички, които се съгласиха да се снимат, те наистина са смели хора. Страшно много двойки отказаха да бъдат снимани. Голяма част от хората, които са на фотосите са тук днес, което ги прави двойно по-смели. Те са усмихнати, истински хора, които се обичат. Радвам се, че сте тук. Надявам се тази изложба да помогне дори на тези, които не са с предразсъдъци, да се обичат малко повече”, бяха думите на Темелко Темелков.

Проектът “Двойки” може да бъде видян в НДК до 25 ноември.



ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата “Двойки” беше представена за първи път във Варна, по време на фестивала “Любовта е лудост”.

Темелко Темелков поднася елегантно, рафинирано и пресъздадено в стилни фотоси предизвикателство към всички нас: Дали любовта има различни лица? Как изглеждат двама човека, които са заедно и се чувстват добре? Има ли нещо смущаващо в целувката? Защото тези въпроси имат прости отговори, ако става дума за отношенията между противоположните полове, но авторът изследва как стоят нещата, когато говорим за любов между хора от един и същи пол.

Воден от любопитството да види отблизо гей двойките - мъже и жени, които имат връзка, фотографът Темелко Темелков прави серия от портрети, която ни показва, че пред чувствата няма граници, любовта няма лимит и независимо от изградените стереотипи в обществото, е красива.



ПОВЕЧЕ ЗА ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ

Темелко Темелков е български фотограф, известен не само със снимките си за модни списания и реклами, но и със сериите портрети на хора. Той е автор и на рекламни и музикални клипове, както и оператор и режисьор на филми.