Ако имате смелостта да се изправите лице в лице с представата на някои от съвременните български автори за самите тях или сте любопитни да надникнете в дълбоките потайни кътчета на собственото им възприятие, заповядайте във филиала на Националната галерия в Двореца между 14 август и 4 октомври 2015г.

Изложбата “Образ и подобие” показва автопортрети на 77 съвременни творци, собственост на колекционера и меценат Николай Неделчев. Уникалният проект е резултат от едногодишна работа с авторите, поканени от колекционера и куратора Надя Тимова да представят концепция за художествено претворяване на собствения си образ. Идеята на организаторите е да покажат възможно най-всеобхватно облика на съвременното българско изкуство чрез произведения, способни да дадат представа не само за креативността на авторите, но и за тяхната себеоценка.

Избраните за проекта творци са представители на различни поколения - утвърдени и съвсем млади автори, изявяващи се в областта на живописта, скулптурата и новите медии. Творбите са многообразни като стил и подход и варират от произведения с класическа иконография, като художник с четка в ръка (Образът) до произведения, които трудно могат да бъдат припознати като автопортрети, по-дълбоко ниво на авторефлексия (Подобието). Материалите и техниките на изпълнение също са разнообразни – от класическите масло, акрил, бронз и бял мрамор, до кал и слама, бяла захар, пайети и своеобразен колаж.