Най-новата изложба в културния афиш на столицата носи името „Общи части и лични пространства“.

Тя ще бъде открита на 26 юни от 18:30 часа в студио „Съспейшъс“.

Зад интересния проект стоят имената на небезизвестните сред почитателите на живописта Калия Калъчева и Нора Ампова.

Авторите се познават доста добре и отдавна, още от Националната художествена академия в класа на проф. Андрей Даниел и идеята за обща изложба не е нова за тях. Те споделят, че сега нещата са се избистрили в един ясен проект, чрез който да пренесат естетическите си търсения на редуващи се платна.

“Общи части и лични пространства“ е изложба, в която ритмично се редуват две гледни точки за света около нас – външната и вътрешната. Общите части - това са местата на които се срещаме, спирките, на които чакаме, пазарите и улиците, които обикаляме. Те са част от личното ни пространство, което споделяме и щом пожелаем да го разкрием пред друг, идва моментът на комуникацията. В личното ти пространство предметите се превръщат в одухотворени обекти, които разказват човешки истории, пропити и с меланхолия, и с жажда за живот. Като че ли слънцето упорито иска да надникне в стаята и да те гали, а после ти да се почувстваш излишен. Ти си празен, а стаята на твоя живот е изпълнена с повече душевност от тази, която ти самия притежаваш.

Арт пространството „Съспейшъс“ се намира на улица „6-ти септември“ No13, а изложбата ще продължи до 9 юли.



За Калия Калъчева:

Калия Калъчева е Родена през 1986 г. в София, където живее и работи. През 2011 завършва живопис в Националната Художествена Академия, София. До момента има седем самостоятелни изложби, участвала е и в редица групови изложби в страната и чужбина.

През 2011 получава Наградата за млад живописец с обещаващо развитие на Фондация „Едмонд Демирджян“. През 2012 е сред шестимата номинирани творци за наградата МОСТ. 2013 година й носи наградата за млад художник в Националната изложба „Лудогорие“ в ХГ „Проф. Илия Петров“, Разград. Нейни картини са част от колекциите на Национална Художествена Галерия и Софийска градска художествена галерия.

За Нора Ампова:

Нора Ампова е родена 1989г. в София. През 2008 завършва Националната Художествена Гимназия “Илия Петров“, София. През 2011 специализира един семестър изящни изкуства в Университета Хертфордшр, Хетфийлд – Англия. През 2014 завършва Национална Художествена Академия - магистърска степен по живопис в класа на проф. Андрей Даниел.

Зад гърба си Нора има няколко самостоятелни изложби, сред които – “Кенгу Венери“ – Zona Cultura Fest, София (2014); “Социални Животни“ Арт Хостел, София (2013); “Непукисти“ – Communication Room, София (2012) и др.

Нора взема участие в редица съвместни проекти, някои сред които и извън страната. През 2012г. представя изложба дипломни бакалаври в българския културен институт във Виена - “Дом Витгенщайн“.Този месец, Нора заедно с колетите си от НХА, представиха страната ни на международния фестивал “Трансформ“ в Букурещ.