От 6 до 13 ноември VIVACOM Art Hall продължава интензивната си фотографска програма за есента с изложба на Българско фотографско общество, която представя над 50 работи на 18 млади артисти в жанра still life/ натюрморт.

Проектът обхваща група от автори, които работят и се изразяват с ръчни фотографски техники. Целта му е да анализира актуалността на фотографията, постигната чрез класическите фотографски процеси, в контекста на съвременните дигитални технологии и съвременното изкуство като цяло.

Ефектът, постигнат от авторите в изложбата, наподобява по-скоро живопис, отколкото традиционна фотография. Произведенията им са свързани с романтизма, пикторализма и символизма във фотографското изкуство, тъй като нарушават рязкостта и точността на фотографското изображение и по този начин го доближават до живописта.

Характерното за експозицията е, че процесите, по които са получени изображенията, са изключително и само ръчни и алтернативни техники. Такива „благородни“ фотографски процеси в голяма степен определят фотографската естетика в продължение на десетилетия от края на ХІХ до средата на ХХ в. Интересът към тези често уникални отпечатъци напоследък нараства в контекста на масовостта на цифровите изображения, но у нас и в миналото, и днес малко автори се занимават с подобно изкуство и това е първата такава българска изложба за последните 5 години.

Участници в  изложбата са авторите Венета Захариева, Венета Тилева, Марица Колчева, Катя Чаушева, Вяра Янева, Деница Попова, Веселина Скумова, Пенко Скумов, Владимир Кукурин, Николай  Димитров, Ивайло Филипов, Любомир Атанасов, Христо Станкулов, Десислав Лилков, Михаил Златев, Драго Горанов, Петър Влахов и Арслан Ахмедов.

Изложбата „Спомен за …“ е във VIVACOM Art Hall oт 6 до 13 ноември, а официалното откриване е на 6 ноември (сряда) от 19 часа. Вход свободен.