Българският живописец Антоанета Гълъбова и британският авангардист Марк Куин са водещите имена в есенния арт календар на Галерията за модерно изкуство, обяви на медийно събитие днес Деница Атанасова-Гергова.

Дългоочакваната изложба на талантливата българска художничка Антоанета Гълъбова обединява нови живописни платна, непоказвани още пред публика и може да бъде видяна от 25 септември до 25 ноември на Оборище 10.

Умел живописец с дефиниран стил и модерно мислене, въздействащи образи и богат творчески опит, Антоанета се превърна в безспорния фаворит на международното жури в първото издание на конкурса MOST 2011-2013г.

Завършва живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Андрей Даниел, след което продължава следването си в Лондон в Кралския колеж по изкуства и Central Saint Martins College of Аrt and Design, където защитава магистърска степен по изящни изкуства.

Голямо признание за таланта на Антоанета е и включването й в първоначалната селекция нa  „100-те художници на утрешния ден“ ( 100 Painters of Tomorrow), проект на издателство Thames & Hudson, в сътрудничество с Института за съвременно изкуство, Лондон. Авторитетната класация представя стоте най-интересни и предизвикателни живописци,  работещи в момента в света.

Антоанета Гълъбова има участия в множество изложби в страната и чужбина, а през последните години живее и твори паралелно в София и Лондон.

В изложбата, озаглавена  “Въпрос на баланс”, е видим един различен подход на художничката в използваните от нея средства и методи на работа - свободно колажирани обекти и експериментиране с различни по структура, маса и плътност цветове, които сами по себе си носят допълнителен характер и въздействие.

Резултатът отвежда зрителя в серия от специфични пространства. В тях откриваме играчки, деца, пространства за игра. Сюжетите на тези живописни работи са на пръв поглед лесно разпознаваеми обикновени и безобидни ситуации, около които Антоанета успява майсторски да изгради деликатна мистерия. Изпълнени с драма, експресия и изненада, нейните творби реално поставят под въпрос определени установени подредби, йерархии и структури.

MOST 2011-2013: РЕЗУЛТАТИТЕ

С изложбата на Антоанета завършва първото издание на конкурса MOST, превърнал се в арт платформа, която промотира и популяризира талантливи български творци и съвременното българско изкуство като цяло. Инициативата на Галерията получи солидна подкрепа от страна на друго много динамично и модерно пространство за изкуство и култура VIVACOM ART HALL.

Сред оценените от международно жури кандидати, Галерията избра 6-ма финалисти, които получиха професионален арт маркетинг, мост към по-широко признание и правилното им позициониране на арт пазара, ценен ресурс за всеки съвременен артист. Във великолепната шесторка са имената на живописеца Антоанета Гълъбова, многообещаващата млада художничка Калия Калъчева, концептуалните артисти – Павлина Чакърова и Калоян Илиев – Кокимото, скулпторът Златин Орлов и майсторът на художествената фотография Арслан Ахмедов.

Проследихме техните изяви в Галерията с една съвместна и шест самостоятелни изложби в периода 2012-2013 година, паралелно с това 19 български артисти в специална селекция на журито участваха в съвместна изложба във VIVACOM ART HALL. Финалистите бяха представени на 7-то издание на най-престижния Фестивал за съвременно изкуство в Турция – Contemporary Istanbul ( 22-25 ноември 2012) със специален каталог, намериха широка публика и представяне пред български и чуждестранни колекционери.

Съвсем скоро се очаква да бъде обявено второто издание на конкурса MOST 2013-2015г., заяви Деница Гергова. „Отново ще имаме подкрепата на международнопризнати авторитети при селекционния подбор и разчитаме още по-голям брой български артисти от страната и чужбина да участват в конкурса“, допълни тя.

МАРК КУИН - ПЪРВА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

Първата самостоятелна изложба на един от най–големите авангардисти на нашето време, британския художник Марк Куин може да очаква българската публика през ноември.

Творческият възход на Марк Куин е пряко свързан с изявите  на групата „Млади британски художници” от началото на 90-те години. За кратко време той попада в полезрението на колекционерите на съвременно изкуство и добива световна известност. Участва в множество забележителни групови и самостоятелни изложби в престижни музеи и галерии по света. Творческите идеи на Марк Куин, претворени в скулптури и инсталации, маслени платна, графики, рисунки, фотографии поставят екзистенциални въпроси за идентичността и стойността на изкуството.

Предстоящата експозиция на Марк Куин в София отново ще обогати представянето пред българска публика на именити артисти от световна величина, традиция от самото откриване на Галерията през 2009г.

АРТ УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕЦА

Арт училище за деца с  преподавател Ангелика Радева, отваря врати след лятната почивка, заредено със слънчеви емоции и нови сили. За новата учебна година организаторите отново обещават много изненади и срещи с български и чуждестранни художници.

Първият звънец в арт училището би един от победителите в миналогодишния конкурс MOST – скулпторът Златин Орлов, на 21 септември. Артистът сподели с малките таланти съкровени тайни от процеса по изработването на неговите скулптури и ги напътстваше в изработването на техни собствени проекти за обемни фигури.

„Завършихме миналата учебна година на едно необичайно място - самолет на Летище София“, припомни Деница Гергова. Там децата бяха посрещнати на борда на Airbus от посланичките на Wizz Air и получиха привилегията да надникнат в пилотската кабина, след което претвориха своите впечатления в картини. Скоро малките таланти ще имат своята поредна художествена изява, по покана от администрацията на Летище София за изложба на Терминал 2.

„Ще продължим да поднасяме подобни изненади на децата, защото вярваме, че това стимулира тяхното въображение и креативност чрез един интерактивен и игрови модел“, каза президентът на Галерията.

Школата е чудесна алтернатива и за извънкласни занимания на децата, където всички са добре дошли. Допълнително от октомври стартират още 2 класа през делничните дни.

Винаги обновяващата се експозиция на Галерията за модерно изкуство в новия Sense Hotel продължава и през този сезон.