Френският музикант Дидие Маруани и юристът Игор Трунов бяха задържани в Москва по сигнал за изнудване, подаден от Филип Киркоров.

Певецът потърсил органите на реда с твърдението, че му искат 1 милион евро, за да не бъдат разпространени компромати за репутацията му. Екшънът се разиграл в клон на Сбербанк, където е трябвало да се срещнат с руската поп звезда за подписване на извънсъдебно споразумение. Вместо от Киркоров Маруани и Трунов били посрещнати от ченгета, но
били освободени само няколко часа по-късно

Адвокатката им Людмила Айвар коментира, че грозната сценка е била предварително режисирана провокация от изпълнителя на „Другой” и екипа му.

Конфликтът между лидера на група Space и Киркоров стартира преди месец, когато първият реши, че песента „Жестока любов” е преработка на композицията Symphonic Space Dream. В исковата му молба се настоява съдът да забрани на Киркоров да изпълнява въпросното парче и да компенсира пропуснатите ползи от авторски права, както и нематериалните щети, като претендира да получи от ответниците солидарно 75 млн. рубли (около 3 милиона евро).

Адвокатът на Киркоров Александър Добровински коментира иска в духа на „световнонеизвестен музикант се опитва да натрупа кеш и популярност на гърба на най-оборотния
руски артист”, и всичко това за песен, издадена преди 16 години.

За изясняване на казуса бе направена комплексна музикална експертиза, която показа, че в „Жестока любов” е налице частично заимстване от оригиналния материал в композицията на Маруани.

На 28 ноември Трунов заяви, че двете страни са се съгласили да подпишат извънсъдебно споразумение. По думите му Киркоров е признал претенциите на Маруани и се е съгласил да им изплати компенсация. Но Добровински опроверга това твърдение, като заяви, че не е имало никакви договорености, а че с Маруани от името на Киркоров са разговаряли телефонни измамници.