Системата HS на Canon елиминира проблемите в тъмните сцени.

Без достатъчно светлина хубави снимки не стават. Това е нещо като правило, което си има съответните изключения. В едно студио фотографите имат нужното оборудване, за да си осигурят идеалните условия за създаване на качествени снимки без шум и с вярна експонация. Но това не може да се каже за фотосите, правени в условия, които не зависят изцяло от нас – например при улично осветление, насред затъмнената концертна зала или на пламъка от свещичките на тортата...Тогава дори светкавиците не са добра алтернатива, тъй като фоновете стават твърде тъмни, а хората и изобщо обектите на преден план често изглеждат преекспонирани. Всичко, казано дотук, важи с особена сила, ако използвате компактен фотоапарат, а не DSLR за хиляди левове.


Нощният блясък със системата HS

Абревиатурата HS означава High Sensitivity (висока чувствителност). Фотоапаратите, базирани на тази система, използват именно големи сензори, сходни или идентични с тези на дигиталните огледално-рефлексни фотоапарати. Друга тяхна особеност са процесорите DIGIC 4, също доскоро присъщи на професионалните фотокамери. Принципът на работа, заложен в разработката HS на Canon, е следният: 10 или 12-мега-пикселовата CMOS матрица (в зависимост от модела) улавя сцената с високи детайли и нищожен шум. След това процесорът прилага специални алгоритми за изчистване на нежелания шум, без да се елиминират детайлите. Всичко това се постига, без задължително да използвате трипод или високи ISO стойности.

Ефективността на системата HS се проявява даже когато не снимате при слаба светлина. Високата светлочувствителност позволява да снимате от ръка, като уверено можете да разчитате на скорости на затвора, при които няма да има размазване на динамичните моменти, които искате да увековечите. Разбира се, оптичната стабилизация също помага за премахването на нежеланото размазване в кадрите, но не може да ви гарантира, че ще уловите най-интересните части от секундата. Тук трябва да споменем и възможността за напълно качествени серийни снимки при максимална резолюция – нещо, което е възможно само при моделите от горен клас. А при фотокамерите със системата HS постигате впечатляващи резултати дори при максимален оптичен зум.


Обективите и опцията зум
Моделите със системата HS залагат на широкоъгълни обективи. Възможностите за оптичен зум варират - например супердостъпния IXUS 115 HS е с 4-кратно увеличение, докато при PowerShot SX230 HS вече разполагаме с истински 14-кратен ултразум!

Личното домашно кино

Актуалните HS модели имат mini-HDMI порт. Това позволява да възпроизвеждате заснетите кадри и Full HD клиповете на голям екран - монитор или телевизор, пише hicomm.bg.