"Смела, болезнено истинска и вдъхновяваща.

Да споделяш, да се бориш, да докосваш. Да ПОМОГНЕШ на някой, който другите подритват. Без обвинения, без нападки, с тих и равен тон! Ти разказваш това, от което обществото се срамува и крие! Дрогата е зъл дух, който обладава без да избира по пол, състояние или народност. Никой не е защитен! Най- застрашени са децата ни! Благодаря ти, Веси, за невероятния разговор!“ – написа в личния си профил във Фейсбук писателката Калина Паскалева.

Тя остана изключително впечатлена от личната история за борба с хероина на журналистката Весела Тотева, която тя разказа пред ученици в Литературен клуб „Чети с нас“ в хотел „Маринела“ вчера. Авторката на бестселърите „Дневниците на една курва“ и „Седемте смъртни гряха“ даде заявка, че иска да се включи в лекции с образователна цел, които да мотивират децата да не попадат в пипалата на дрогата.



Завладяващата история на Весела Тотева, разказана в книгата и „Падение и спасение“ за дългия път на хероина, от бездната към страданието и борбата отново да бъдеш свободен пък постави началото на нейната обществена мисия- да разказва на подрастващите младежи за оковите на дрогата, за нейното унищожително действие, за това, че да се друсаш не е модерно.



„Изповедта на една хероинова наркоманка“ ще ви накара да осъзнаете, колко лесно и неусетно можеш да станеш зависим и да се озовеш в спиралата на смъртта. Повечето наркомани нямат никакъв логичен отговор на въпроса: „Ти защо се друсаш?“.

Явно отговорът е невидим за очите. Ето защо смятам, че опиатът е дух, който завладява, витае около теб, влиза в теб, обича те, разбира те, става ти най- верен приятел, кара те да се чувстваш сециален и накрая те убива. Така неусетно започва историята на Весела с хероина, с изпушването на първата цигара, а само след седмица вече в абстиненция, цялото тяло те боли и си мислиш, че си болен от грип.

В продължение на четири години затъвах в блатото на хероина, до деня, в който реших, че искам да съм свободна. На 31 декември 2001 година спрях метадона и до днес съм чиста, щастлива съм, че успях, защото много мои приятели вече не са между живите. 25- годишната и дъщеря Валя е категорична, че тази история трябва да бъде разказана и дори филмирана. Тя е готова да изиграе ролята на майка си, защото от малка е свидетел на случващото се и по детски е знаела, че мама е много болна, но именно тя е била смисълът на нейната битка. Днес Валя живее и учи актьорско майсторство в Лондон, но и тя като майка си е готова да помага на младите хора в борбата с дрогата.

Наркотиците са вече епидемия, децата ни са в опасност, споделянето е началото на пътя, категорична е Весела Тотева.