Днес излиза „Изповядвам“ – един внушителен роман, спечелил седем литературни награди и покорил вниманието на половин милион читатели в Европа.

„Изповядвам“ (превод: Мая Генова, 1104 стр., цена: 25 лв.) ни запознава с Адриà, блестящ учен, историк на идеите, който решава да напише изследване за природата на злото. Отраснал под постоянно напрежение заради прекомерните амбиции на родителите си, той започва да разказва живота си. Неговите спомени и размисли се преплитат с най-трагичните събития от историята на Европа. Авторът отдава дължимото на европейската литература, музика, живопис и философия чрез многобройни алюзии към различни произведения. Истина ли е, че спасението на човечеството е в красотата? В любовта и приятелството, толкова важни за Адриà?

Роден през 1947 г., Жауме Кабре е сред най-значимите съвременни каталонски писатели. Постига международна известност с романите си „Гласовете от Памано“, „Монахът Жуной или агонията на звуците“, „Сянката на евнуха“. Пише разкази, есета, сценарии за филми и телевизионни сериали. Удостоен е с много литературни награди, сред които и най-престижната „Почетна награда за каталонска литература“. Романът „Изповядвам“ получава „Награда на каталонската критика“, става „Най-добър роман на годината на чужд език“ 2013 на френското списание „Куриер интернасионал“ и налага Жауме Кабре като автор, който се вълнува от универсални човешки проблеми.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.