Нов епизод от кървавата сага „Игра на тронове“ изтече онлайн.

Този път обаче не става въпрос за хакерски пробив, а за скъпоструваща грешка на кабелната телевизия HBO Испания. Феновете на интерпретацията на култовата „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин получават в аванс шеста серия 5 дни преди официалната премиера. Изтеклият епизод се задържа в интернет платформата само за час, но това време бе достатъчно за пиратските сайтове да го присвоят. Проблемът с предварителното разпространяване на хитовия фентъзи епос е водещ за HBO този месец.

След кибератака сценарият за целия седми сезон стана публично достояние, а телеманиаците имаха възможността да се насладят на четвърта серия с пуканки в ръка 3 дни преди премиерата. Появиха се и множество клипове в YouTube, чиито създатели разкриват до най-малката подробност какво предстои да се случи във Вестерос. Вчера стана ясно, че индийци са в основата на хакването.

В Мумбай са задържани четирима служители на компания, складираща и обработваща телевизионно съдържание за телефонни апликации. Те ще останат зад решетките до 21 август, докато тече разследването. Историята, която проследява битките за власт между Севера и Юга, интиригите в Кралски чертог, трагичната смърт на половината попълнения в каста и вдъхновява мъжката аудитория с периодични голи сцени, е най-апетитната жертва за кибератаки.

Епизоди от оборотната поредица изтекоха и през 2015 г. Веднага след премиерата на пети сезон на шоуто, в интернет пространството излязоха преждевременно още четири епизода. Тогава вината бе на недобросъвестни журналисти, получили съдържанието за оценка и ревюта.