"Източни пиеси" на Камен Калев получи голямата награда "Златна роза" на 29-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза".

Отличието е за сценариста и режисьора Калев и за покойния изпълнител на главната роля Христо Христов, съобщи на пресконференция днес председателят на журито - режисьорът проф. Иван Ничев. За Камен Калев е и наградата за режисура.

Актьорите Мариян Вълев - за "Лов на дребни хищници" на Цветодар Марков, и Явор Бахаров - за "Тилт" на Виктор Чучков-син, си поделят наградата за мъжка роля.

Награди за женска роля и за сценарий не се присъждат.

"Тилт" на Виктор Чучков-син заслужи наградата на община Варна. "Аварийно кацане" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е най-добрият тв филм на фестивала според журито. Наградата за дебют е за "Подслон" на Драгомир Шолев.

Отличието за оперторска работа е поделено между Крум Родригес - за "Подслон", и Антон Бакарски - за "Лов на дребни хищници".

Журито дава и два диплома за индивидуални постижения на двама млади актьори - за поддържащи роли - на Ованес Торосян за "Източни пиеси" и "Тилт", и на Яна Титова - за "Лов на дребни хищници".

"Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов спечели наградата на публиката. На второ място според гласовете на зрителите е "Тилт", а на трето - "Мисия Лондон" на Димитър Митовски, съобщиха от варненската фирма "Артин вижън" - съорганизатор на фестивала.

Наградата на критиката е за "Лов на дребни хищници", а на Съюза на българските филмови дейци - за "Светото семейство" на Красимир Крумов. Те са определени с гласуване от присъстващите на фестивала критици.

"Цахес" на Анри Кулев по Е.Т.А. Хофман заслужи "Горчивата чаша" - отличието на Факултета по журналистика на Софийския университет.

"Златна роза" за късометражно кино взе "Парче от дъгата" на Стефан Чернев. Дипломи получиха "Пустинният бегач" на Григор Лефтеров и "Яйцето" на Екатерина Денева. Победителите обяви актрисата Весела Казакова, която беше в журито заедно с писателя Людмил Станев и оператора Емил Христов.