Днес Андрей Баташов ще бъде изведен от изкуствената кома, в която лекарите втори ден го държат, за да се установи какво точно е предизвикало рухването на 45-годишния актьор.

Вчера в столичната болница "Токуда" са били поканени специалисти от Военномедицинска академия, сред които и доц. Крум Кацаров, шеф на клиниката по гастроентерология и зам.-началник на ВМА, пише 24chasa.bg.

Двата екипа са обсъдили възможността да се направи спешна трансплантация на черния дроб, но не някъде в Европа, а на място, в София. Лекарите дори са имали вариант как точно да действат. Първите анализи обаче силно са ги изненадали. Оказва се, че не черният дроб е причина за тежкото състояние на бившия депутат от НДСВ, а по-скоро проблемът са белите дробове.

Открити били множество абсцеси и вероятно причина за заболяването е сепсис. За да се установи обаче със сигурност, днес на Баташов ще му бъде направена биопсия, която след 2 дни ще покаже точната диагноза.

Вчера състоянието на актьора леко се е подобрило.

Белите дробове по-добре вентилират, Андрей диша и повече време сам, без машината, казаха негови близки. И вчера край него беше майка му Теодора Баташова. Малко преди да бъде поставен в изкуствена кома, актьорът е успял да промълви само: "Мама..."

Лекарите допускат при него само възрастната жена. Тя помоли преди ден журналистите, приятелите и почитателитеда проявят търпимост към труда на екипа лекари.

В неделя актьорът бе докаран по спешност в болница "Токуда". Оттам се обадил в Театър 199, че на другия ден няма да може да излезе на сцената. Колегите му отлагат пиесата "Секс, наркотици и рокендрол", която е в афиша на театъра от 18 години. Няма да се състои и най-новият му моноспектакъл "Влез в час", който е предвиден в театралната програма за 17 ноември.

"Аз съм човек, който е за каузата, и никога няма да се разделя с морала, с вярата и с любовта." Каза го преди месец Андрей Баташов в интервю.

"Моля, оставете лекарите, искам синът ми да живее", сподели емоционално Теодора Баташова. Тя е единственият роднина на актьора. Актьорът се раздели в навечерието на миналата Коледа със съпругата си Боряна, с която живя заедно около година.

Преди месеци Андрей е подал молба за развод.

"Как е той, ще се оправи ли, вярно ли е, че се готви спасяваща актьора операция" - десетки са въпросите, с които читатели звънят в редакцията. Те питат за Баташов, защото той не може да не е сред любимците на хората - синеок, висок, изискан и с маниери на аристократ, актьорът с десетки роли в театъра и киното и с още няколко в живота - доцент по актьорско майсторство и режисура, депутат от НДСВ в Народното събрание, рицар на Ордена на тамплиерите... Той е, който сам доброволно напусна щата в Народния театър 6 години преди поредната реформа.

Андрей Баташов е роден на 10.09.1965 година във Волгоград, Русия. Наследник е на известна руска фамилия, произвеждала и доставяла стомана на царския двор от времето на Петър Първи до края на династията Романови.

Завършва НАТФИЗ през 1989 г. в класа на проф. Енчо Халачев. Същата година дебютира в ролята на Док Портър в "Престъпления на сърцето" в Народния театър "Иван Вазов", след което го включват в щатната трупа. Напуска театъра през 2004 г., за да се отдаде на свободна практика. Случва се така, че понякога играе на три сцени: в "Иван Вазов", "Сълза и смях" и Театър 199. Има над 40 роли, режисира и постановките "Ритъм", "360 градуса", SEXXX и "Разбираш ли ме правилно".

За 18 г. "Секс, наркотици и рокендрол" вече навъртя над 700 представления.

Каква е твоята молитва, попита го преди година журналистка. "Моля се всички хора да имат другия ден, да се събудят, да видят светлината. Моля се любовта и добротата никога да не ни напускат, да има по-малко мъка на този свят и вярвам, че ако сме по-добри, мъката ще е по-малко..."

Днес мнозина се молят същото да се случи и с Андрей Баташов - да има и той другия ден, да се събуди и да види светлината.

Андрей: Този път съм сам

Това е последното интервю на Андрей Баташов в медия. Излъчено е в предаването “Рецепта за култура” на БНТ САТ на 6 ноември.

- Четвърта поред среща с текстовете на Ерик Богожиян. На какво се дължи тази вярност?
- Спомням си, че ти написа първата статия за “Секс, наркотици и рокендрол” (също от Богожиян).

- Тя се казваше: “Андрей Баташов - 12 пъти съавтор”.
- Този път съм сам.

- Тази самота не е ли нещо, с което човек свиква и става упойващо? Да си сам на сцената, е много трудно, но ти дава несравнима свобода.
- Аз за свободата се боря, трудно харесвам масовите, колективните изпълнения.

- “Влез в час” се казва постановката. Това ли е оригиналното заглавие?
- Оригиналното е Wake up and Smell the Coffee (“Събуди се и помириши кафето”). Българския вариант го измислихме заедно с преводача Георги Даскалов малко преди да се пресели на едно по-добро място. Той ми даде книгата и ми каза: “Моля те да види бял свят.”

- Кой е в час и кой трябва да влезе в час?
- Както пише в програмата, аз съм влязъл в час през 1972 г. на 15 септември. Бях послушен ученик. Не обичам да говоря за послания, но целта на спектакъла е, гледайки го, хората да се замислят за основните неща в своя живот, за устоите, за това, което им се случва и да им дадат точна оценка.

- Как ви възприема публиката?
- Винаги съм се съизмервал с диханието на публиката. Благодарение на Театър 199 с “Влез в час” успях да направя нещо, което прави и Ерик - той няма рамка, единствената рамка е началото и краят. Вътре отделните монолози могат да бъдат променяни според настроенията на публиката. Но публиката е доста в час. Спектакълът е богат на алюзии и асоциации. Сцената е една черна кутия, 1 микрофон, 2 стола и 1 пожарогасител.

- Кога за последен път са ти казвали да влезеш в час?
- Не съм човек,който се вслушва в команди. Гледам да се ръководя от неща, които се наричат кауза, морал и най-вече любов - там команди няма.

Този спектакъл със своите 75 минути ще накара зрителите да се позамислят, да се обадят на майка си, защото не са го правили отдавна, да кажат на някого “обичам те”, защото са пропуснали. Някой може да напише сценарий, който аз да изиграя. Или да излязат от Театър 199, да изпият по едно малко или да изядат сладолед в чинийка и всичко това да изтече в канала. Но си мисля, че усилията си струват.

Интервю: Юрий Дачев (интервюто е със съкращения)

Прави “Влез в час” в памет на преводача

"Влез в час" е последната постановка, която Баташов представи на сцената на Театър 199. "С него имахме планове за тази пиеса отпреди година. Тя е негов авторски спектакъл, подготвяше го в памет на преводача на текстовете на Ерик Богожиян Георги Даскалов. Репетираше от късната пролет, лятото, а премиерата беше на 29 септември с препълнена зала", разказа директорът на Театър 199 Анна Монова.

Постановката се игра за последно на 3 ноември с голям успех. И тя като "Секс, наркотици и рокенрол" е моноспектакъл на Баташов. "Влез в час!" е колаж от различни пиеси на Богожиян, каза още Монова.

В нея Баташов се заиграва с вицепремиера Симеон Дянков, с културния министър Вежди Рашидов, с идеята за български Лувър и с театралната реформа. "Една вежда, две вежди", непрекъснато повтаря актьорът. Той влиза в диалог с публиката, преминавайки от един към друг образ - зрител, който се намесва в действието на сцената, самовлюбен актьор, алкохолизирал се артист, диригент. 

Колегите и приятелите от НДСВ

Христина Христова: Това е много личен случай. Готови сме да помогнем с каквото можем, но зависи от семейството му. Всички колеги са много разстроени, молим се да оздравее. Андрей е великолепна личност, невероятен талант и изключителен колега.

Минчо Христов: Видяхме се с Андрей преди около месец, беше добре, затова е изненада за мен състоянието му сега. Предложили сме помощ, молим се този слънчев човек да се оправи.

Анелия Атанасова: Стискам палци, паля свещи, искам да оцелее и съм убедена, че това ще се случи.

Снимка: Bulphoto