Авторът на десетки фолк текстове Йордан Гергов завърши първата си зряла стихосбирка „Вълк единак“.

Дни преди 28-ия си рожден ден на 21 октомври той реши да я представи на приятелите си по нестандартен начин – онлайн от корица до корица.

„Вълк единак“ съдържа 97 социални, любовни и автобиографични стихотворения, родени хаотично в продължение на 5 години.
„Пиша стихове само по необходимост. На салфетки, на ръце, на опаковката на шоколад, гледам да става веднагически, за да не ми излети Музата. Текстовете ми на песни са друго нещо – дори си мисля, че има някаква шизофрения, когато сравниш текстове – стихове в съотношение, но и така да е, в крайна сметка признат грях е половин грях“ - казва през смях той.
Решава да пусне стихосбирката си в интернет за свободно теглене, защото този според него е по-бързият път до публиката, а и не търси комерсиален успех.



„Удряш като момиче“, „Малко оловно сърчице“, „Едно пропуснато обикване“, „В хората най харесвам кучетата им“, „Дреме ми на сайдера“, „На баба ви киноато“, „Пускам черната пералня“, „Преглед на печата“, „Да не съм ви в къщата“, „Елегантен в черно“, както и заглавното „Вълк единак“, което пък дори се е превърнало в текст на песен, са само част от интригуващите заглавия от цветната палитра.
Внимание заслужават и стихотворенията „Йосма“, „Някои звИзди днес“, „Всяка миска – журналистка“, „Хит албански ше ти зема“, „Джена или смърт!“.
„Повечето ми стихове са снимка на действителността, а не нейно криво огледало – ако нещо не ви харесва, обвинете действителността“ - подчертава пловдивчанинът.

В редовете на „Вълк единак“ попадат и немалък брой популярни личности, които или са споменати мимоходом – Теодосий Спасов, Кеворк Кеворкян, Тома Спространов, Волен Сидеров, Нелина, Джена, Милко Калайджиев, Преслава, или са им посветени цели стихотворения – като например на топ гримьора Мис Бони. Специално авторът посвещава стихотворение и на музикалната журналистка Емилия Стоянова – „Дамата с токчетата“.
Интересна подробност е, че поетът е посветил стихотворение и на Джина Стоева, но не го е подписал с посвещение, а след премиерата ще ѝ сподели на четири очи кое е то, защото имало личен елемент.
„За любов пише всеки – мен ме вълнуват повече други явления около нас, които, честно казано, ме притесняват. Опитвам се да описвам тъжната ни действителност по смешен начин и понякога се получава. И добре че е майтапът, та да си кажем истината“, обяснява авторът от зодия Везни.

За писането на текстове на песни първа таланта в него вижда поп иконата Ирина Флорин. Една от първите изпълнителки пък, открили го за попфолка, е Джина Стоева.
Гергов, който още като ученик в 8-и клас започва журналистическия си път от отдел „Култура“ на пловдивския вестник „Марица“, вече има над 10-годишен опит като журналист в различни печатни, онлайн и тв медии в Българияи в Австрия, както и като пиар, натрупал е опит и в културен институт и в Посолството на България в Република Австрия.
Един ден, докато работи с групата „Дийп Зоун Проджект“ покрай участието им в конкурса „Евровизия“, случайно се запознава с човек от попфолка, който му предлага почти на шега да напише текст за песен. 7 години по-късно в текстографията си има над 100 заглавия на популярни песни.

„Стиховете са си стихове, но продължавам и с песните. Най-новите ни проекти са с Нелина, Екстра Нина, Емилия, Ваня и Дамян и още изпълнители на „Пайнер“, чиито премиери предстоят, правя и лека стъпка встрани в естрадния жанр, който ми е от всичко най-много на сърце. Искам някой ден да се пенсионирам като човек, пишещ стихове за песни, а не просто текстове. Живея за тези по-добри времена“, завършва Гергов.
Понастоящем той завършва две образования и работи в сферата на гастрономията и ресторантьорството.