Легендата на българската спортна гимнастика и рекордьор с участия на Олимпиади Йордан Йовчев заяви, че се отказва от активния спорт.

"Няма вече какво да гоня, на 50 години да играя гимнастика, няма смисъл. Ще съм щастлив, ако мога да допринеса с нещо за развитието на българската гимнастика. За мен лично обаче, няма смисъл да продължавам. Благодаря на всички, които оцениха труда ми през годините. Старал съм се винаги да давам добър резултат, донякъде успях. Това, което бях заложил за Олимпийските игри, мисля, че го изпълних на 100%. Съжалявам, че останах без медал, допуснах грешка във финала, дори да не бях обаче най-вероятно нямаше да успея да взема медал", сподели Йовчев в пресклуб “България”, след като получи наградата си за Спортист на месец юли, пишат от blitz.bg.

"Обичта на хората показва дали да са доволни от представянето. Хубаво е, защото виждаш, че усилията ти се оценяват от всички българи. Сега трябва да готвим гимнастиците ни за следващите големи форуми, не сме се отказали и не спираме да работим. Оценката за работата ми се вижда, няма да спрем да работим, за да направим един добър мъжки отбор. С жените ще ни е по-трудно. Целта ни е занапред да имаме отбор, защото трудно се прави отбор в този тежък спорт", допълни 39-годишната легенда във връзка с бъдещите си планове.

"Моето място в този отбор обаче вече го няма със сигурност. Мисля, че няма смисъл да продължавам, мога, но надали. Ако съумеем ноември месец да направим един бенефис, ще е супер. Мисля да поканим няколко от най-пресните олимпийски шампиони и със сигурност участие ще вземе подрастващото ни поколение в гимнастиката. Целта е да направим един малък празник за хората, мисля, че ще е добре. Мисля, че ще е в "Арена Армеец". Дата още не съм определил. Мисля, че трябва вече да прекратявам спортната кариера", каза още Йовчев.

Данчо Йовчев е роден на 24 февруари 1973 година. Той е най-успелият ни български гимнастик. В кариерата си има четири олимпийски медала - един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г. На олимпийските игри в Атина`04 Йовчев печели сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет. Съдиите присъждат златното отличие на Димостенис Тамбакос от Гърция, въпреки че Йовчев се представя по-добре от чужденеца. Данчо е на 6 поредни Олимпиади - от 1992 до 2012 г, превръщайки се в първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта. На последните пет олимпиади е на финал. В Лондон той завърши на седмо място.